Orta Doğu’da havacılık güvenliği için uluslararası eylem planı görüşüldü

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Ortadoğu’daki hava trafiği düzenlemelerinin yanı sıra kapasite geliştirmedeki güvenliği sağlamak için yeni bir eylem planı ortaya koydu. Yapılan açıklamada ilerleyen yıllarda yolcu sayısında oldukça fazla artış gözlemlenebileceği ifade edildi.

Riyad’da düzenlenen ve 2 gün boyunca sürecek olan Uluslararası Sivil Havacılık Konferansı, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) ilerleyen yıllarda yaşanacak yolcu artış nedeniyle, 2019 ve 2033 yılları arasında uçak kabinlerinde 2 binden fazla teknisyene ihtiyaç duyulacağı kaydedildi.

SUUDİ ARABİSTAN’DA HAVACILIK SEKTÖRÜNDE BÜYÜME

ICAO Ortadoğu Ofisi Bölgesel Direktörü Muhammed Halife Rahme, konferans sırasında havacılık sektörünün gayri safi yurtiçi hasılaya yüzde 50 oranında katkı sağladığını söyledi. Arap bölgelerinde yolcu sayısının 2018 yılında 310 milyona ulaştığı ve büyüme oranının yüzde 4,6 artış gösterdiği belirtilirken Suudi Arabistan’daki büyüme oranının da yüzde 8,6 olduğu vurgulandı.

Dünya Turizm Örgütü tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre Ortadoğu’da yıllık yolcu sayısı yüzde 6 ila 8 oranında artış gösterdi. Asya bölgelerinde ise bu oran yüzde 20 ila 30 arasında seyretti.

Turizm Örgütü’nün İtalya heyeti başkanı Salvador Chiquinato, Uluslararası kuruluşların havacılık sektörünün geleceğine ilişkin güvenlik kültürü geliştirme rolüne değindi. Chiquinato, konunun, sektörün karşı karşıya kaldığı zorluklar çerçevesinde bölgesel ve uluslararası kuruluşların bu alandaki rollerinin güçlendirilmesini gerektiren karmaşık bir mesele olduğuna dikkat çekti.

Hava trafiğinde artış yaşandığını vurgulayan Chiquinato, yeni teknoloji alanında ivme oranının artması konusunda 2011 yılında yapılan çalışmalara göre yolcu sayısında artış gözlemlendiğini ve ivme oranındaki artışın, yolcuların hareketlerini kolaylaştırmada önemli bir rol oynadığını belirtti.

İtalyan yetkili, bölgesel ve uluslararası kuruluşların hava trafiğinin büyümesindeki rolüne atıfta bulunurken, farklı ülkelere dair girişimlerin başlatılmasında önemli bir rol oynayan ICAO’nun desteğini gerektiren bazı güvenlik zorluklarıyla da karşı karşıya olunduğunu vurguladı.

Arap Hava Taşımacılığı Birliği Genel Sekreteri Abdul Vahab Tafaha da hava trafiği yönetiminde teknolojinin kullanımı ve desteklenmesi halinde bu faaliyetin kullanılmasının son derece akıllıca olacağını, bunun yolcuların deneyimlerini daha hızlı ve kolay hale getireceğini ve alt yapıyı iyileştireceğini söyledi.

EKONOMİYE BÜYÜT KATKI

Arap Sivil Havacılık Örgütü Genel Müdürü Mühendis Abdul Nebi Manar konuya dair şu açıklamalarda bulundu:

“Bölgemizdeki hava trafiği ekonomiye büyük bir katkı sağlamasından dolayı son derece önemlidir. Havacılık sektörü, GSYİH’ye yüzde 50 oranında katkı sağlıyor. Arap bölgelerinde 2018 yılında 310 milyon yolcuya ulaştık. Büyüme yüzde 4,6 arttı. Bu oran Suudi Arabistan’da yüzde 8,6 civarında.”

Manar ayrıca Ortadoğu’nun Avrupa ve Asya arasındaki bağlantı noktası olması dolayısıyla seçkin bir konumda bulunduğuna dikkat çekti.

Abdul Nebi Manar, “Amacımız, ICAO’nun kapasite geliştirmede emniyet ve güvenliği sağlamak için ofisleri aracılığıyla uyguladığı plan uyarınca çalışmaktır. Aynı şekilde bölge için önemli olan güvenlik operasyonlarına katkıda bulunmak için hava trafiğini düzenlemektir” dedi.

Kuruluşların teknolojiyi desteklemeye ve yolcuların sayısındaki artışın yönetimini kolaylaştırmaya yardımcı fikirleri olduğu belirten yetkili, sadece sivil havacılık açısından değil, aynı zamanda ekonomik olarak da fayda sağlamaya çalışıldığını kaydetti.

ICAO’nun Doğu ve Güney Afrika Bölge Ofisi Direktörü Barry Kashambo, ICAO’nun tüm bölge ofisleri arasında politika değerlendirmesi yaptığını ve karşılıklı anlayış sağladığını söyledi. Başta Afrika olmak üzere birçok bölgede havacılık sektöründeki büyümede artış yaşandığını vurguladı.

Şarkul Avsat