Lübnan’dan Suriye-İsrail sınırındaki petrol bloğuna yatırım

Lübnan Enerji ve Su Bakanı Nida el-Bistani, dün yaptığı açıklamada, kuzey ve güneydeki dört tartışmalı blok da dâhil olmak üzere meclisin, Lübnan karasularında toplam 5 blokta ikinci lisans görüşmelerine başladığını duyurdu.

İsrail, beş bloktan ikisinin (8 ve10. Bloklar) kendi kıta sahanlığına ait olduğunu iddia ederken, 1.2 numaralı bloklara ise Suriye sahip çıkıyor. Geçen yıl inşa edilen iki tesisten biri, İsrail ile anlaşmazlığın bulunduğu alan üzerine kurulu.

Bistani, ikinci lisans için son başvuru tarihinin 31 Ocak 2020 olarak açıklarken, “İkinci lisans ihalesiyle ilgili tüm prosedürleri yasalara uygun olarak belirleyecek ve şeffaflık kuralına bağı kalacağız” dedi.

Fransa’nın Total, İtalya’nın ENI ve Rusya’nın Novatech’ten oluşan şirketler birliği, geçen yıl 4. ve 9. Bölgeler için ilk lisans ihalesini kazandı. Bu şirketler ilk keşif kuyularını bu yılın sonuna kadar açmayı planlarken, konsorsiyum, tartışmalı kıta sahanlığından uzak duracağını duyurdu.

Rus Lukoil, İspanyol Repsol ve İngiliz BP şirketlerinin geçtiğimiz aylarda Lübnan’ı ziyaret ettiklerini söyleyen Bistani, Total ve ENI şirketlerinin de ilgisinin devam ettiğini belirtti. Bakan ikinci lisans için daha fazla ilgi beklediklerini de sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat