Suudi Arabistan’dan BMGK’ya ‘Husi terörü’ çağrısı

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) İran destekli Husi milisleri tarafından yürütülen “düşmanca faaliyetleri ve terör ihlallerine” karşı acil önlemler alma çağrısında bulundu. Öte yandan milisler, Suudi Arabistan hava savunması tarafından düşürülen insansız hava aracıyla Hamis Muşayt şehrini hedef almaya devam ederken, saldırı sırasında biri kadın ve çocuk olmak üzere 5 kişi yaralandı.

Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, Almanya’nın BMGK dönem başkanı Christoph Hoosgen’e bir mektup göndererek “Suudi Arabistan Hava Savunma Sistemleri, 2 Nisan’da Hamis Muşayt şehrinde sivil hedeflere doğru hareket eden iki insansız hava aracı tespit etti” açıklamasında bulundu. Aynı şekilde İran destekli Husi milislerin, söz konusu uçakları yoğun nüfuslu bölgelere yönlendirdiği ve çatışma kuralları uyarınca uçakların etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, bazı evlere ve 4 araca verilen zararın yanı sıra olayda biri kadın ve çocuk 5 sivilin yaralandığı ifade edildi.

El-Muallimi, “İran destekli Husi milisleri, insansız hava araçları ile sivilleri hedef almayı sürdürdü. Koalisyon, Stockholm Anlaşması uyarınca ilan edilen ateşkese bağlılığını koruyor” şeklinde konuştu.

Abdullah el-Muallimi, “Terörist milisler, koalisyon güçlerini Hudeyde şehrinde askeri operasyonlar yürütmeye teşvik etmek amacıyla düşmanca faaliyetler ve terör ihlalleri gerçekleştiriyor. Suudi Arabistan, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi (RRC) Başkanı General Michael Lollesgaard tarafından yürütülen siyasi çabaları desteklemeye devam ediyor” dedi.

Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilcisi, Husileri “sivilleri hedef alma” konusunda uyarırken, Husilerin terör teknikleri ve faaliyetlerine karşı kararlı ve kesin mücadelenin sürdürüleceğini söyledi. El-Muallimi, Suudi Arabistan ve Yemen meşruiyetini destekleyen koalisyonun “tüm uluslararası yasalara uygun olarak caydırıcı önlemler alacağına” dikkati çekti.

Abdullah el-Muallimi, Husi milislerin Hudeyde limanını terör operasyonları için bir platform olarak kullanmaması için 2140, 2216 ve 2541 sayılı kararlar da dâhil ilgili BMGK kararlarının tam olarak uygulanması çağrısında bulundu. Yetkili, durumun, barışçıl bir çözüme ulaşmak için her türlü çabayı sarf eden Uluslararası Çalışma Grubu’nun çabalarını baltaladığını vurguladı. BMGK, bölgesel gerilimleri artıran, daha geniş bir bölgesel çatışma riskine neden olan bu tür saldırıların önlenmesi amacıyla Husilere acil önlemler alınması ve milislerin silahsızlandırılması çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi ayrıca, söz konusu mektubun BMGK’nın resmi bir belgesi olarak dağıtılmasını istedi.

Şarkul Avsat