Suudi Arabistan’ın 100 yıllık mücevherleri Dubai’de sergileniyor

Dubai Tasarım Bölgesi’ndeki yeni sergi, Suudi Arabistan Krallığı’nın her bölgesinden mücevher ve aksesuarların çeşitliliğini sergiliyor.

Suudi Arabistan Krallığı’ndan gelen mücevherler, 13 Nisan’a kadar L’Ecole Van Cleef & Arpels’in bir parçası olarak iki aşamalı sergide sunulacak.

YILLAR ÖNCESİNDE KADINLARIN NASIL GİYİNDİKLERİ GÖRÜLÜYOR

Küratör Pramod Kumar KG, pek çok yönden, tüm Arap Yarımadası’nın stillerini vurguluyor. Kumar, “Arap dünyasının günümüzdeki sınırları yeni ve bu yüzden bu sergi gerçekten Arap Yarımadası’nın mücevher sanatını gösteriyor” diye konuştu.

Kumar, “Suudi Arabistan’ın bütün çeşitli bölgelerine gittik ve buralardan miğfer, kolye, küpe, bilezik ve bel kemeri örnekleri aldık. Ve yukarı çıktığın anda, nasıl set olarak giyildiklerini görüyorsun. Bu da insanların bu mücevherlerin gerçek insanlar tarafından nasıl giyildiğini görmelerini sağlıyor”diye sözlerine devam etti.

ORTA SINIF VE KRALİYETTEN TAKILAR

Gösterilen ürünlerden bazılarının orta sınıfa mensup kişiler tarafından giyildiğini, bazılarının ise sadece kraliyet ailesine mensup kişilerin giydiklerini gördük. Kumar, “Aynı tasarımların farklı topluluklar tarafından giyildiğini göstermek istedik fakat materyal seçimi farklı olur. Alt sınıf gümüş kullanıyorsa tasarımlarında, Kraliyet ailesi muhtemelen altın kullanıyordur ama tasarımlarının benzer olduğunu göstermek istedik” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Kent ve kırsal alanlarda yaşayan insanların taktıkları takılarda da farklılıklar bulunuyor. Bu sergi, ziyaretçilerine, tacirlerin, tüccarların ve göçebe insanların taktıkları mücevherler de dâhil olmak üzere bedevi insanların taktıkları mücevherleri bütün yönlerini gösteriyor.”

1932’den 1953’e kadar hüküm süren Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdülaziz İbn Suud’un koleksiyonundan küçük bir elmas koleksiyonu da var. Sergilenen yüzükler, küpeler ve broşlar yakın ailesi tarafından kullanılıyordu.

İşte sergilenen parçalar;

The National