Ürdün’deki Dünya Ekonomik Forumu’nda Arap çözümleri görüşüldü

Davos’un karı ile Ölü Deniz’in sıcaklığı mesafesindeki teknolojik gelişmelerin hızı aynı. Dördüncü Sanayi Devrimi’ne eşlik eden ekonomik, teknik, finansal ve sosyal sorunlar dünyanın bütün ulusları tarafından yaşanıyor. Bu sorunların en şiddetli etkisi siyasal ve güvenlik alanlarındaki krizlerden muzdarip Orta Doğu’da, sayıları milyonları bulan mülteci ve yerinden olmuş insanlarda görülüyor.

Dünya Ekonomik Forumu, Ölü Deniz’de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki 10’uncu oturumunda, söz konusu küresel sorunları masaya yatırıyor ve “Yeni İşbirliği Platformları Oluşturma” başlığı altında ortak Arap çözümleri arıyor.

Ürdün Kralı 2. Abdullah iki gün sürecek forumu 50 ülkeden yaklaşık 1000 hükümet lideri, politikacı, yatırımcı, ekonomik aktör ve sivil toplumun kuruluşunun katılımıyla başlatacak. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de forumun ilk gününde görüşecekler. Dünya Ekonomik Forumu’nda jeopolitik ve bölgesel ajandalardan sorumlu başkan yardımcısı ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin başkanı Merk Dushik yaptığı açıklamada “Katılımcılar beş temel iş birliği platformunu tartışacaklar: Yeni ekonomik ve sosyal modeller, Dördüncü Sanayi Devrimi, girişimcilik ve yenilikçilik, çevresel yönetim, barış ve uzlaşma” ifadelerini kullandı.

GELİŞMEKTE OLAN ARAP ŞİRKETLERİ ELE ALINDI

Şarku’l Avsat ile yapılan röportajda, Forum’un en önemli hedefi,  “ülkelerin teknolojik çağımıza, sosyal, ekonomik ve politik sonuçlar sağlayarak provokatif bir şekilde katılmalarını sağlamaktır” olarak açıklandı. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

“Bu nedenle Forum, son birkaç yıldır Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki Bölgesel İş Konseyimiz aracılığıyla gençleri gelecekteki işlere hazırlamak için özel liderlerle birlikte çalıştı. Şirketlerden bir milyondan fazla insanın kabiliyetlerini geliştirmek ve modernize etmek için destek almıştır.”

Dushik, söz konusu topluluğun yarısının bugüne kadar eğitildiğini vurguladı. Bölge Başkanı, Bölgedeki kamu ve özel ittifaklar için örnek olma umuduyla Forum’un Umman Sultanlığı’nın kapasitelerinin geleceği konusunda öncü bir çalışma başlattığını belirtti.

Dushik, bölgenin Dördüncü Sanayi Devrimi’nin geleceğini şekillendirmeye katkıda bulunmak için iyi fırsatlara sahip olduğunu belirttiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Forum, Bahreyn ve BAE ile birlikte sınır ötesi veri akışı projeleri ve ulusal veri protokolleri konusunda çalışıyor. Yakın zamanda Dubai’deki Dördüncü Sanayi Devrimi’nin ilk merkezini açtık. Bu girişimler, bölgenin Dördüncü Sanayi Devrimi’nin geleceğini şekillendirmeye katkıda bulunabileceği yönündeki iyimserliğe dayanıyor. Suudi Arabistan’da Sanayi Devrimi konusunda farklı alanlarda bizimle aynı hedefi paylaşanlarla çalışmaktan gurur duyuyoruz. Bu uygulamalar sadece ülke için değil tüm bölge gelişimi için de faydalı. Suudi Arabistan’da devam eden reform çabalarının kapsamlı niteliği göz önüne alındığında halen Riyad ile bir dizi alanda iş birliği fırsatı arıyoruz.”

Suudi Arabistan ve Dünya Ekonomik Forumu, 23 Ocak’ta İsviçre’nin Davos kentinde Arabistan’da Dördüncü Sanayi Devrimi Forum Merkezi’nin kurulmasını ve küresel düzeyde çeşitli açılardan iş birliği için bir çerçeve geliştirilmesini amaçlayan bir mutabakat zaptı imzaladı.

Suudi Basın Ajansı’nın bildirdiğine göre kamu-özel ortaklıklarında iş birliğinin yanı sıra enerjiye, sağlık hizmetlerine, finansal ve parasal sistemlere ve gelecekte gündemde olacak birçok alana dair kilit girişimlere odaklanıyor.

Dushik, gençlerin istihdamının yeterince yüksek olmaması ve kadınların işgücünde düşük temsil edilmesi gibi Arap dünyasının karşılaştığı en önemli zorlukların ele alınmasında özel sektörün önemi üzerinde durdu.

Dushik’e göre özellikle yeni ortaya çıkan şirketler, bu alanlarda olumlu bir değişim için itici bir konumda. Zira bu durumun çalışanlarının Teknoloji ve Dördüncü Sanayi Devrimi kapsamında büyümek için gerekli eleştirel düşünme konusunda kendi becerilerini edinmelerine yardımcı olacağını belirtiyor.

400 ŞİRKET ARASINDAN 100 ARAP ŞİRKETİ ZİRVEYE KATILACAK

Bölge Başkanı açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Dünya Ekonomik Forumu,  Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu ile iş birliği içinde, başvuran 400 şirket arasından 100 gelişmekte olan Arap şirketini zirveye katılması için seçti. Gelişmekte olan şirketler, 16 ülkeyi ve eğitim, enerji, çevre, finans, sağlık ve medya gibi bir dizi sektörü temsil ediyor. Forum’da söz konusu şirketler için sektörlerinin geleceğini hükümet üyeleri ve köklü şirketlerin yöneticileri ile tartışmalarını sağlayan özel bir program oluşturuldu.”

Dushik’in gündeminde bölgedeki siyasi krizlere çözüm bulunması için düzenlenen toplantılar da vardı:

“Maalesef bölge uzun zamandır gerginliklere ev sahipliği yapıyor. Büyüme, çatışma nedeniyle uzun zamandır ertelenmiş durumda. Forum diyalog için platformlar oluşturma, Irak ve Suriye’nin geleceği, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki ilişkiler ile mültecilerin sorunları gibi kritik meseleleri ortaya çıkarma konusunda kararlı”

Şarkul Avsat