Rabıta Genel Sekreteri, konferans verdi

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Şeyh Dr. Muhammed bin Abdulkerim el-İsa, St. Petersburg Devlet Üniversitesi’nde rektör Profesör Nikolay Kropachev, öğretim üyeleri, Şarkiyat Çalışmaları Bölüm Başkanı, akademisyenler, araştırmacılar ve öğrencilerin katılımıyla bir konferans gerçekleştirdi.

Konferansta yakınlık, anlayış ve değişim için uluslar ve halklar arasındaki kültürel iletişimin önemine dikkat çeken Dr. el-İsa, diyalog veya ciddiyet eksikliği ya da başarıya götürmeyen yollar gibi olumsuz engellerin ve yanlış anlamaların giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Değerleri olmayan medya ve sanat, toplumu beyin yıkayıcıların kucağına iter”

Medeniyetlerin ayakta kalmalarını, güçlü değerlerine, adalete, yönetiminin aktifliğine ve doğru hukuki bakış açısına dayandığını vurgulayan Rabıta Genel Sekreteri, yönetimin temellerinden uygarlığın öncülüğüne doğru beklenti ve iletişim becerisiyle adalet ve değerlerin benimsenmesinin medeniyeti güçlü kıldığına işaret etti.

Milli kimliği bilinçli bir vizyon üzerine inşa etmenin liderlik ve kararlılığın temel dayanağı olduğuna dikkati çeken Dr. el-İsa, “Bu manevi değerler genellikle resmi bir şekilde uygulanır. Bu nedenle somut davranış etkisinin eksik olması doğaldır. Medeniyetler, değerler pahasına çıkarcılığa yöneldiklerinde ve ortak insan hakları ilkelerine meydan okuduklarında zamanla aşınırlar.  Eğer medya ve sanat toplumsal değerlerle örtüşmezse gerçekliğini yitirir ve beyin yıkayıcıların önü açılır” ifadelerini kullandı.

“Yumuşak güç bugünün dünyasında belirleyici faktördür”

Gerçek gücün artık yalnızca katı güce dayanmadığını ve bugünün dünyasında belirleyici faktörün yumuşak güç olduğunu belirten Rabıta Genel Sekteri, açık ve kapalı medeniyetlerin özelliklerinden şöyle söz etti:

“Açık ve kapalı medeniyet tanımı için birçok örnek inceledik. Burada Rusya, ibadethaneleri ulusal kültürel mirasın bir parçası olarak gören örnek bir model olurken maddi ve manevi ayrımda dine önem vermeyen bazı laik rejimlerin boğulduklarını gördük. Bu rejimler, ulusal bir uyum sağlamazlar. Bu nedenle bazı uyum bakanlıklarının performansı resmiyette kalır veya etkisiz olurlar.”

Dini ve milli oluşumun medeniyete olan katkısına değinilen konferansta Dr. el-İsa, “Olumlu yönde gerçekleşen toplumsal bütünleşme ile din ve etnik kökene bakmaksızın azınlıklar da dahil olmak üzere tüm oluşumlara karşı adaletli olunması, milli kültürün bir parçası olarak ele alınması şartıyla medeniyetin gücüne güç katar” dedi.

Rabıta Genel Sekteri’nin konuşmasını tamamlamasının ardından katılımcılar ile Dr. İsa arasında soru cevap bölümüne geçildi. Dr. İsa, kültürel iletişimle ilgili soruları yanıtlarken Müslümanların siyasi görüşleri, tutumları ve İslam’ın Batı kültürüne yönelik bakış açısını birleştirme çağrıları da dahil olmak üzere, İslam ile ilgili kavramların bir kısmına açıklık getirdi.

İslam’da hoşgörü, anlayış ve inanç arasındaki fark ve çeşitliliği evrensel bir zenginlik olarak gören İslam medeniyetinin özelliklerine değinen Dr. İsa, Şarkiyat Araştırmaları Fakültesi’nde yapılan görüşmede, İngilizce’de “‏Legal objectives” veya “Shareeah objectives” olarak geçen İslam hukukundaki, çeşitlilikte birlik ve hukuk kavramlarını açıkladı.

St. Petersburg Üniversitesi 18’inci yüzyılda Büyük Petro tarafından kurulmuştur. Bünyesinde 6 binden fazla öğretim görevlisi bulunduran üniversitede 30 binden fazla öğrenciye ders veriliyor. 24 fakülte ve uluslararası arenada söz sahibi 3 araştırma merkezi barındırıyor.

Üniversite istisnai olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na değil doğrudan Başbakanlığa bağlıdır.

Rusya’nın modern tarihindeki en iyi liderler ve politikacıları ağırlayan üniversitenin mezunları arasında Rusya Komünist Partisi (Bolşevik)’nin ilk lideri Vladimir Lenin, mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin ve çok sayıda milletvekilinin yanı sıra Nobel ödüllü isimler de yer alıyor.

Şarkul Avsat