Birleşik Arap Emirlikleri’nden, küresel mayın temizleme çabalarına büyük destek

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), küresel ve bölgesel mayın temizleme çabalarının desteklenmesinde ve mayınların sosyal ve ekonomik etkilerinin azaltılmasında kilit rol oynuyor.

BAE, Aden’deki Birleşmiş Milletler (BM) ofisi ile işbirliği içinde, Hudaydah’ın kurtarılmış bölgelerindeki mayınları temizlemek için bir plan hazırladı.

Yemen’de BAE, Houthi milislerinin ülkenin kurtarılmış bölgelerine yerleştirdiği patlayıcı maddeyi temizlemede ve temizlemede büyük rol oynadı. BAE Silahlı Kuvvetleri, bölgeleri Houthis’ten kurtarmak için üç operasyon gerçekleştirdi, aynı zamanda bölgeleri temizledi ve sakinlerine insani yardım sağladı.

Emirlik mühendislik ekipleri binlerce mayını çıkardı ve deaktive etti.

BAE, fevkalade uzmanlığını Yemenli personeliyle paylaşmaya istekli ve Yemenli gönüllüleri Kızıldeniz Sahili’nde eğitmek için birçok ilgili atölye çalışması düzenledi.

BAE bu konuda farkındalığın artmasına da yardımcı oldu ve BAE Silahlı Kuvvetleri’nden bir saha mühendisliği ekibi, Yemen’in sakinlerinin mayın ve patlayıcı tehlikeleri konusunda kurtardığı bölgelere yönelik bilinçlendirme kampanyaları düzenledi.

Birleşmiş Milletler Yemen’deki İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi Alt Ofisi Başkanı Andrea Recchia, BAE’nin Hudaydah Valiliği’nde Yemen vatandaşlarını kurtarma çabalarının yanı sıra, sivillerin hayatını kurtaran Kızıldeniz Sahili’nin kurtarılmış bölgelerindeki mayınları temizleme konusundaki rolünü övdü.

BM yetkilisi ayrıca, BAE’nin Yemeni destekleme ve koruma konusundaki kararlılığını yansıtan insani girişimleri, özellikle de mayınlardan, patlayıcı tuzakları ve doğaçlama patlayıcı cihazlardan etkilenenler olmak üzere, BM’nin ülkenin yaşam alanlarının sakinlerine uygun yaşamları sağlama planlarına paralel olarak övdü.

Lübnan’da BAE, 2006’dan 2009’a kadar 50 milyon ABD Doları tutarında “Güneyden Mayın Temizleme ve Küme Bombalarının Kaldırılması” başlıklı bir proje başlattı. Projede 3 milyon metrekarelik arazi ve 26 binin üzerinde anti personel mayının temizliği yer almakta olup, yerel halk için 176 mayın temizliği yapılmıştır.

Afganistan’da BAE, Kandahar’da yaklaşık 27,8 milyon dolar değerinde, Eylül 2011’den Ekim 2013’e kadar süren ve 72’nin üzerinde mayın tarlasını temizleyen bir mayın temizleme projesi başlattı.

Yapılan çalışmalarla ilgili bir mesaj yayınlayan BM Genel Sekreteri António Guterres, mesajında ​​şöyle dedi:

“2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ne ulaşma yolunda, kara mayınlarından, patlayıcı savaş kalıntılarından ve doğaçlama patlayıcı cihazlardan uzak durulmalı. Tüm insanlar güvenlik içinde yaşama hakkına sahiptir ve bir sonraki adımlarından korkmamalıdır. Mayın eylemi yolları temizler ve evlerin inşa edilebileceği veya yeniden inşa edilebileceği güvenli bir zemin oluşturur. Mayın hareketi zihniyetleri değiştirir, böylece insanlar kendilerini nasıl koruyacaklarını bilirler. İnsanlara ve topluluklara yeni ufuklar ve umutlar verir.

20 yıldan fazla bir süredir Birleşmiş Milletler Devletlerin kendilerini mayın tehdidinden, patlayıcı savaş kalıntılarından ve doğaçlama patlayıcı cihazlardan kurtarmasına yardımcı oldu. Bu yıl, Birleşmiş Milletler kimsenin, devletin ve savaş bölgesinin geride kalmamasını sağlamak için yeni bir strateji ve “Güvenli Toprak” kampanyası başlattı. Bu küresel kampanya ile amacımız mayın tarlalarını oyun alanlarına dönüştürmek ve mağdurlara ve silahlı çatışmalardan kurtulanlara kaynak sağlamak.

Tüm Devletleri mayın eylemi için siyasi ve finansal destek sağlamaya davet ediyorum. Ayrıca, Anti-Personel Mayın Yasağı Yasası Konvansiyonu’na, Belirli Konvansiyonel Silahlara İlişkin Sözleşmeye ve ilgili Protokollere ve Küme Mühimmatlarına İlişkin Sözleşmeye gecikmeden bunu yapmaya davet ediyorum.

Tüm Devletleri mayın eylemine siyasi ve finansal destek vermeye davet ediyorum. Ayrıca, henüz Anti-Personel Mayın Yasağı Yasası Konvansiyonu’na, Bazı Geleneksel Silahlara İlişkin Sözleşmeye ve ilgili Protokollere ve Küme Mühimmatlarına İlişkin Sözleşmeye, henüz gecikmeden bunu yapmaya davet ediyorum. Önleme, koruma ve kalıcı barış için, bu anlaşmaların evrenselleşmesi esastır ve Uluslararası İnsancıl Hukuk ile sıkı bir şekilde uymak şarttır.”

8 Aralık 2005 tarihinde, Genel Kurul, her yıl 4 Nisan’ın, Mayın Eyleminde Uluslararası Mayın Farkındalığı ve Yardım Günü olarak gözleneceğini ilan etti.

WAM