Cezayir’de geçici cumhurbaşkanı belli oldu

Cezayir’de Parlamento’nun iki kanadı olan Ulusal Halk Meclisi ve Millet Konseyi vekilleri, ülkede 20 yıldır cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın istifasından sonra Millet Konseyi Başkanı Abdulkadir bin Salih’i geçici cumhurbaşkanı seçtiğini ilan etti.

Cezayir muhalefet partileri, Millet Konseyi Başkanı Abdulkadir bin Salih’in geçici başkan olarak ilan edilmesini protesto etmek için bugünkü toplantıyı boykot ederek, 102. maddenin uygulanmasından önce Salih’in yerine alternatif bir ismin göreve getirilmesini talep etti.

Cezayir Anayasası’nın 102. Maddesine göre, cumhurbaşkanının istifası, yetkilerini yerine getirmede bir engelle karşılaşması, ölüm veya hastalık nedeniyle söz konusu makamın boşalması halinde en yüksek yargı makamı olan Anayasa Konseyi’nin toplanması ve istifayı parlamentoya sevk etmesi gerekiyor.

Parlamentonun iki kanadından üçte iki oy çoğunluğu sağlanması halinde ise Millet Konseyi Başkanı geçici cumhurbaşkanı olarak 90 gün içinde ülkeyi seçime götürüyor.

Geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapan Millet Konseyi Başkanı’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olma hakkı da bulunmuyor.

Şarkul Avsat