Fare, şahin, kartal, kedi, köpek… Mısır’da mumyalanmış halde bulunan 500 hayvanın gizemi!

Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı, Kahire’nin güneyinde bulunan Sevhac valiliğinde bir kişi ve 500’den fazla hayvana ait bir mumya mezarı bulduklarını açıkladı. Bulunan mezarın 2 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Bakanlığın yaptığı açıklamada “Mezar, şu ana kadar bölgede bulunan en heyecan verici tarihi eser” denildi.

BİR KİŞİ VE 500 HAYVAN MUMYALANMIŞ

Bulunan mezarda mumyalanmış insan bedenin yanı sıra, aralarında fare, şahin, kartal, kedi, köpek ve sivri farenin de olduğu 500’e yakın hayvanın da mumyalandığı bildirildi.

Sevhac Valisi, Eski Mısır’da sivrifarenin körlük tedavisinde kullanıldığını da dile getirdi. Nedeni ise sivrifarenin gece görüş yetisine sahip olması.

Arkeoloji takımı, kazı alanında iki oda ve iki lahit buldu. Lahitlerden birinin yüksek mevkide olan bir Tutu’ya ait olduğu ve diğer lahitin de Tutu’nun eşine ait olduğu düşünülüyor. Fakat Tutu’nun eşinin mumyası kazı alanında bulunmadı.

ULUSAL MÜZE AÇILDI

Mezar, Turizm ve Tarihi Eserler Polisi, Sevhac’ta bir grup kaçakçıyı başka tarihi eser ile yakaladığı sırada bulundu.

Sevhac Valisi, alanda bulunan eserlerin dünya turizminde önemli bir role sahip olduğunu dile getirdi. Mısır’da, 2018 yılında 25 senelik çalışmalar sonucunda, turizm faaliyetlerini artırmak için Ulusal Müze açıldı.

Mısır, tarihi eser kaçakçılığı ile mücadele konusunda kendi ülkelerine ait olan eserlerin Mısır’a gönderilmesini talep ediyor. Fakat Mısır tarihi eserleri koruma konusunda ‘ihmalkârlık’ eleştirilerine maruz kalıyor ve bu eleştirileri yapanlar, tarihi eserlerin yabancı ülkelerde daha iyi korunacağını belirtiyorlar.

Arab News