​Libya’da taraflar arasında çatışmalar devam ediyor

Libya’daki çatışmalar, ülkenin doğusunun tamamını elinde bulunduran Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordu Kuvvetleri ile Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Uzlaşı Hükümeti (UUH) arasında başkent Trablus çevresinde devam ediyor.

Ulusal Ordu bugün yaptığı açıklamada, Trablus’un güneybatısında yer alan el-Aziziye bölgesindeki 4. Tugay Kampı’nın kontrol altına alındığını açıkladı. Birkaç silahlının esir alındığı belirtilen açıklamada, bazı kişilerin de silahlarını bırakarak kaçtığı belirtildi.

UUH’ye bağlı 4. Tugay Kampı, başkentin merkezine 40 kilometre mesafede bulunan el-Aziziye’de bulunmaktadır.

Öte yandan UUH’ye bağlı hava kuvvetleri Trablus’un 80 km güneyindeki Geryan’daki Ulusal Ordu Kuvvetleri’nin kamplarını bombaladı.

BMGK’YA ASKERİ OPERASYON MEKTUBU

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanı’na Trablus’taki askeri operasyonlar hakkında bir mektup gönderdi.

Hafter’i destekleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih mektubunda, Trablus çevresindeki askeri operasyonların demokratik süreci koruma ve uluslararası terörizmin ortadan kaldırılması amacıyla yapıldığını vurgulayarak, Temsilciler Meclisi’nin doğrudan halk tarafından seçilen bir sivil otorite olduğuna ve meclisin de Libya ordusu komutanlarını atadığına dikkati çekti.

BM, KONFERANSI ASKIYA ALDI

Birleşmiş Milletler (BM), Libya’da General Hafter’e bağlı güçlerle UUH’ye bağlı birlikler arasındaki çatışmalar nedeniyle düzenlenecek barış konferansını belirsiz bir süre askıya aldı.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame yaptığı açıklamada, “Havadan saldırılar devam ettiği sürece taraflardan bu konferansa katılmalarını talep edemeyiz” ifadelerini kullandı. Selame, konferansın en hızlı sürede yapılması yönünde kararlı olduklarını ifade etti.

Konferansta 2011’de Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmasından sonra ülkenin benzeri görülmemiş siyasi ve ekonomik krizden çıkması amacıyla bir yol haritası düzenlenmesi planlanıyor.

Şarkul Avsat