Sudan İstihbarat Başkanı istifa etti

Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, İstihbarat Başkanı Gosh’un istifasını kabul etti.

Sudan haber ajansı SUNA’nın haberine göre, Ömer el-Beşir, Şubat 2018’de Muhammed Atta’nın Sudan İstihbarat Başkanlığı’ndan alındığını ve yerine Salah Abdullah Gosh’un getirildiğini bildiren bir kararname yayınlamıştı.

Beşir, 2011 yılında aynı görevden Gosh’u çıkarmış ve yerine Muhammed Atta’yı getirmişti. Gosh ve bir grup subay 2013 yılında yönetimi devirmeye çalışmaktan tutuklanırken, daha sonra başkanlık kararnamesi ile serbest bırakıldı.

Gosh’un istifası gösterileri organize eden Sudan Meslek Grupları Birliği (SPA) ve Özgürlük ve Değişim Güçleri’nin Gosh’un istifasını da içeren bir geçiş dönemi paketi düzenlemelerine karşılık olarak geldi.

Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, dün gece Geçici Meclis Başkanı olarak yemin etti.

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, 2 gün önce gerçekleştirilen darbenin ardından Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in gözaltına alındığını belirterek, ülkeyi 2 yıl boyunca Askeri Geçiş Konseyi başkanı olarak yöneteceğini açıklamıştı.

Sudan halkı, Avf’ı istemeyerek, aleyhine slogan atmaya başladı. Avf halkın talebi üzerine istifa etti ve yerine Orgeneral Abdulfettah Burhan geldi.

Şarkul Avsat