BAE’de ilk robot destekli diz ameliyatı yapıldı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) robot destekli ilk diz ameliyatı yapıldı. Ameliyata liderlik eden doktor, ülkede yaşanan tıbbi gelişmelerin ‘buzdağının görünen ucu’ olduğunu söyledi.

Ameliyat geçtiğimiz pazartesi günü, Şeyh Halife Tıp Şehri’nde, 61 yaşındaki vatandaş üzerinde başarıyla yapıldı.

“BU SADECE BAŞLANGIÇ”

Hastanede ortopedik cerrah, diz ve spor cerrahisi uzmanı olan Dr. Yakup Al Hammadi, robot desteğinin ameliyathanede hassasiyeti artırdığını söyledi. Hammadi, ‘Bunun geleceğin başlangıcı” olduğunu dile getirdi.

Hammadi, “Yapay zekânın, tıbbın her alanında yer alacağı günler gelecek. Ve bu sizlere daha doğru sonuçlar ve tutarlılık sağlayacak” diye konuştu.

Yakup Hammadi, Ameliyatın maliyetinin yüksek olduğunu ama hastalara daha iyi bakmanın fiyat ile derecelendirilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

ROBOTLARIN KULLANIMI 2 MİLYON DOLAR ÜZERİNDE

Robotik cerrahi, cerrahlara 3 boyutlu bir görüntü ve hastanın vücudunun büyütülmüş 360 derecelik bir görüntüsünü sunuyor. Cerrah daha sonra bir robot kola bağlı çok küçük cerrahi aletleri çalıştırmak için konsoldaki kontrolleri kullanıyor.

Tedavi, hastanın özel ihtiyaçlarına göre bir bilgisayar tarafından belirleniyor. Robotların kullanım maliyeti 2 milyon dolardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Robot destekli ameliyatlar daha hızlı ve bu da doktorların daha çok kişiyi tedavi etmesine olanak veriyor. Böylece bekleme listesinde hastaların sayısı da azalıyor.

Tedavi şuan, Şeyh Halife Tıp Şehri’nde, BAE vatandaşlarına sağlık sigortası sağlayan Thiqa kartı sahiplere sunuluyor.

Hammadi, bu tedavinin en kısa sürede bütün hastalar için uygulanmasını beklediğini söyleyerek robot destekli ameliyatların yakın zamanda omuzlarda, kalçada, kemik düzeltmede ve diğer ameliyatlarda kullanılacağını sözlerine ekledi.

The National