ABD, DEAŞ’ın ikinci liderinin Somali’de öldüğünü duyurdu

ABD, Somali’nin Putland eyaletine düzenlenen hava saldırısında DEAŞ terör örgütünün ikinci liderinin öldürüldüğünü duyurdu.

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) tarafından yapılan açıklamada, Somali hükümeti ile koordineli olarak 14 Nisan’da düzenlenen hava saldırısında DEAŞ’ın Somali’deki ikinci lideri Abdihakim Kudhub’un öldürüldüğü belirtildi.

ARACI İMHA EDİLDİ

Somali’nin Putland eyaleti Güvenlik Bakanı Abdisamed Muhammed Gallan, Iskushuban ilçesi civarındaki DEAŞ noktalarına hava saldırısı düzenlendiğini ve DEAŞ’ın Somali’deki ikinci lideri Abdihakim Kudhub’un aracının da bulunduğu konvoyun hedef alındığını duyurdu.

AFRICOM tarafından yapılan açıklamada, Kudhub’un öldürüldüğü ve aracının imha edildiği belirtildi.

Güvenlik Bakanı Pazar günü yaptığı açıklamada, saldırıda Kudhub’un yanındaki bir kişinin de öldürüldüğünü ifade ederken, AFRICOM yalnızca DEAŞ liderinin öldürüldüğünü duyurdu.

Bölge sakinlerinden Musa Abdulvali Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Daha önce bölgeden buna bir benzer saldırı görmedik. Büyük bir patlama oldu” dedi.

Somali’nin en güçlü radikal örgütü olan Eş-Şebab, 2012 yılında El-Kaide’ye bağlılık yemini ettiklerini açıklamıştı. Örgütün aldığı bu kararın ardından Eş-Şebab’tan ayrılan 200 kişi, DEAŞ saflarına geçti.

Putland eyaletinde bir bölgede yaşadığı düşünülen örgütün liderlerinden Abdulkadir Mumin ise, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından terör listesine alındı.

Şarkul Avsat