“Oryantalistler İslam mirasının içeriği konusunda adil davrandılar”

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Dr. Muhammed bin Abdulkerim el- İsa, oryantalistlerin İslam mirasının yayılmasındaki katkısına dikkat çekti. Oryantalistlerin İslam mirasının içeriği konusunda adil davrandıklarını vurgulayarak, insani ve medeni değerlerine övgüde bulundu. Oryantalizmin değerli hedefleri olduğuna işarette bulunan Dr. İsa bunlara verdiği desteği dile getirdi. Müsteşrikler tarafından hazırlanan tezlerin unutmanın kurbanı olduğunu ifade ederek, hakikate kurulan hegemonya konusundaki Sünnetullah’ı yalnızca adaletin ihya edebileceğine dikkat çekti.

Dr. İsa Rusya Federasyonu’na gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Rus Hükümeti Oryantalizm Enstitüsü’nde bir konferans verdi. Söz konusu konferansa Oryantalizm Enstitüsü’nde bulunan araştırmacılar ve öğretim üyelerinin katıldığı ifade edildi.

Rabıta Genel Sekreteri verdiği konferansın ardından Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü Yöneticisi Vitaly Naumkin ile bir araya geldi. Rabıta ile Enstitü, İslam tarihi ve İslam kültürü çalışmalarında bilgi alışverişi, ortak amaçların gerçekleştirilmesi için koordinasyon sağlanmasını öngören bir işbirliği anlaşması imzalandı.

Anlaşmaya göre, taraflar, gerçekleştirdikleri etkinliklere karşılıklı olarak birbirlerini davet edecekler. Eğitim ve araştırma projeleri uygulama, ortak sergi ve bilimsel yayınlar gerçekleştirme çalışmalarında bulunacaklar. İslam okulları arasında olduğu kadar dinler arasında da bilimsel ve dini diyalog sağlanması, eğitim kurumlarında bilimsel ve kültürel çalışmaların yanı sıra Rus ve yabancı ülkelerdeki uzmanlar için eğitim kursları düzenlenmesi konusunda karara vardılar.

Ayrıca,  Dünya İslam Birliği ve Oryantalizm Enstitüsü işbirliği ve eylem programlarının oluşturularak bir izleme komitesi kurulması konusunda mutabık kaldılar.

Şarkul Avsat