Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Yargı hiç kimseye tabi olmayacak

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, görevde olduğu sürece yargının hiç kimseye tabi olmayacağını, aksine bağımsız, tarafsız ve özgür bir hakim gibi işlevini sürdürmeye devam edeceğini belirtti.

Avn, Beyrut’taki Barolar Birliği’nin 100’üncü yıldönümü kutlamasında yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Yolsuzlukla mücadele konusundaki ilk önceliğimiz yargı sisteminde temizlik yapmaktır. Bağımsızlığını korumak ve vatandaşlar için güvenilir hale getirmektir. Yargı, bir devletin hak ve hukukun sağlanması için yapı taşıdır. Bağımsız ve temiz bir yargı sistemine sahip olmayan hiçbir devlet adalet ve hakikat arayışına girmez.”

“ADALET ULUS İNŞASININ DA TEMEL TAŞIDIR”

Mişel Avn, konferansın amacının, adaletle ilgili tüm yönler arasında, mevcut adli sistemdeki boşlukları ve nedenlerini, Lübnan anayasasının 20’inci maddesine göre bağımsız yargının nasıl harekete geçirileceğini aydınlatma konusunda açık bir diyalog oluşturmak olduğuna dikkat çekti.

Lübnan Cumhurbaşkanı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Avukatın görevi, davacı ya da davalının hakkını yargı önünde savunmaktır. Her iki durumda da görevinin kutsallığı onu tüm yasal ve insani yollarla savunmasını gerektirir. Vicdan ve yasalara uygun şekilde yargılayabilmek için hakimin önündeki durumu netleştirmek için mevcut tüm argümanları ve kanıtları sunmalı. Adalet yoksunluğu birey ve toplumları yok eder. Adaletsizlik, batılın müttefikidir. Adaletin bedeli her ne olursa olsun zulmün bedelinden daha azdır.”

Lübnan Adalet Bakanı Albert Serhan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Anayasada yer alan yargının bağımsızlığı ilkesine bağlılığımızı açıkça ilan ediyoruz. Adalet, yolsuzlukla mücadelede yürütülen reform çalışmasının sadece bir adımı değil, ulus inşasının da temel taşıdır” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat