​Irak, şiddet içerikli oyunları yasakladı

Irak Temsilciler Meclisi, savaşın harap ettiği ve yıllarca silahlı örgüt ve grupların egemen olduğu ülkede PUBG ve benzeri oyunların şiddeti körüklediği gerekçesiyle söz konusu oyunların yasaklanmasını oy çokluğuyla onayladı.

Irak’taki genç kesim, son aylarda şiddet içeren PUBG video oyununa yoğun ilgi gösteriyor. Oyunda istedikleri zaman uçaktan paraşütle atlayarak adanın herhangi bir konumuna inen oyuncular hayatta kalmak için silah ve ekipman aramaya başlıyor.

AFP’nin verilerine göre Güney Koreli Bluehole şirketi tarafından tasarlanan oyun 2017 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana dünya çapında 360 milyondan fazla kişi tarafından yüklendi.

Irak Parlamentosu Kültür ve Bilgi Komitesi, toplumun sağlığı, kültürü ve güvenliği üzerindeki etkilerinin yanı sıra gençleri sosyal ve ahlaki açıdan olumsuz etkilediği gerekçesiyle bu tür oyunların yasaklandığını duyurdu.

Irak basınında PUBG ve Fortnite gibi online oynanan ve dünyanın her yerindeki oyuncularla bağlantı kurulan oyunlar nedeniyle bazı çiftlerin boşandığına dair haberler yer aldı. Irak’ta Şii lider Mukteda es-Sadr da oyunu yasaklama çağrısında bulunduğu bir bildiri yayınladı.

Irak Parlamentosu da İletişim Bakanlığı ve Bilgi ve İletişim Komisyonu yetkililerinden kararı uygulamak için gerekli teknik önlemleri almalarını talep etti.

PUBG daha önce Nepal ve Hindistan’ın Gucerat eyaletinin belirli bölgelerinde de yasaklanmıştı.

Şarkul Avsat