Birleşik Arap Emirlikleri’nde tüp bebek yasası onaylandı

Bugün FNC Başkanı Dr. Amal Abdullah Al Qubaisi başkanlığında Genel merkez Abu Dabi’de yapılan Federal Ulusal Konsey (FNC), tarafından 16. yasama bölümünün 4. düzenli oturumunun 13. toplantısında üreme için tıbbi yardım yasası taslağını onaylandı.

FNC, üreme ve teknolojiler için tıbbi yardım işini düzenlemenin yanı sıra toplumu yasa dışı uygulamalardan korumak ve en yeni bilimsel yöntemlerin kullanılmasını sağlamak için yasanın önemini vurguladı.

Yasaya göre, ülke içinde bir merkez kurma lisansı talebinde bulunan gerçek veya tüzel kişi, uzman sağlık personeli, teknik ve idari personel istihdam etmeli ve gerekli tıbbi ekipmanı sağlamalıdır.

Oturuma Sağlık ve Önleme Bakanı Abdul Rahman bin Mohammad bin Nasser Al Owais ve Halk Sağlığı Politikası ve Ruhsatlandırma Sektörü Müsteşar Yardımcısı Dr. Amin Al Amiri katıldı.

Bakanlık, yasa tasarısının gebe kalma, çocuk sağlığını geliştirme ve BAE Vizyonunu destekleme amacıyla ve çocuk sağlığını destekleme şansını artırarak üremekte zorluk yaşayanlara umut vermeyi amaçlayan embriyo, yumurta ve sperm dondurmaya izin verdiğini söyledi.

Daha önceki bir bildiride Dr. Amin Al Amiri, BAE Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ve Cumhurbaşkanı Sayın Majesteleri Şeyh Khalifa bin Zayed Al Nahyan’ın onayını gerektiren yürütme düzenlemelerinin Bakanlar Kurulu kararı ile serbest bırakılacağını söyledi.

Yetkili, önerilen yasada, toplumun kimliğini ve kültürel, ahlaki ve dini bileşenlerini korurken üreme için tıbbi yardım sunma pratiğini düzenleyecek yasal çerçeveyi güçlendirmeyi hedefliyor. Üreme için tıbbi yardımın, gebe kalmayı kolaylaştırmak için klinik ve biyolojik müdahaleleri içeren, doğal temas olmadan hamilelik ve doğumda yardımcı olacak tıbbi araçların ve yöntemlerin tanımlanmasını içerdiğini belirtti.

Kısa vadede, önerilen mevzuat, ruhsatlandırma, izleme ve denetlemenin Bakanlık ile diğer sağlık otoriteleri arasında tıbbi özelliklerine göre dağıtılacağı ülkedeki sağlık uygulamaları için yasal çerçevenin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, önerilen mevzuat ülkede üreme için tıbbi yardım hizmetlerinin geliştirilmesine yol açacaktır. Yasa, toplumun ihtiyaçlarını ve ülkedeki çeşitli doğurganlık merkezlerinin sunduğu bu tür tıbbi hizmetlerin büyümesine yönelik katkısını dikkate alarak, bu alanda kullanılan tüm teknikleri ve yöntemleri içerir. Uzun vadeli etkisi için önerilen mevzuat, BAE’nin halk sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olacak ve böylece kalkınma göstergelerini daha da iyileştirecek olan sağlık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olacaktır.

WAM