Dubai Serbest Ticaret Merkezi, Değerli Madenler Yıllık Konferansı’nın sekizincisine ev sahipliği yaptı. “Küresel Değerli Madenler Sektörü’nde Büyümeyi Teşvik Etme” temasıyla gerçekleştirilen konferansa 300 endüstri uzmanı katıldı. Katılımcılar konferansta değerli madenler piyasasının en önemli faktörleri ve fırsatları üzerine tartıştılar.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanlığı, BAE’nin dünyadaki toplam altın ticaretinin yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturduğunu, Dubai’nin ise, kıymetli maden ve yatırımların küresel satışlarında yüzde 20’lik bir paya sahip olduğunu ortaya koydu.
Dubai Serbest Ticaret Merkezi CEO’su Gutham Sachital, Dubai Değerli Madenler Yıllık Konferansı’nda yaptığı konuşmasında, pazarların istikrarsızlık durumunda olduğunu ve tek bir sektör olarak iş birliği yapma çağrısında bulunduğunu belirtti.
Söz konusu yıllık konferans, sektörün en önemli öncelikleri ve zorluklarıyla ilgili önemli bir dizi konuyu tartışmak ve sektörün gelişip büyümesini teşvik etmek için bir platform sağlıyor.
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Cumâ Muhammed Al Kait, konferansta bir açılış konuşması yaptı. Altın, elmas ve değerli metal sektörünün ülkedeki çeşitlendirme çabalarını destekleyen en önemli sektörlerden biri olduğunu söyledi. BAE’nin değerli madenler konusundaki önemli yerini koruyacağını belirtti.
MADENCİLİK VE RİSKTEN KORUNMA
Konferans, “Madencilik ve Riskten Korunma” konulu panel ile başlatıldı. Uzmanlar maden sektöründeki dolar mevduatı üzerinde bulunan yüksek nominal faiz oranlarına karşı korunma olup olmayacağına dair mevcut eğilimi tartıştılar. Tartışma, teknolojik gelişmelerin değerli metal endüstrisi üzerindeki etkisine yöneldi.
Dubai Ticaret Merkezi’nde Ticaret Genel Müdürü Matthew Keane, “Devrim niteliğindeki teknoloji çözümleriyle şu anda gördüğümüz şey, pazarın tüm yatırımcılara açık olması. Şu anda bir banka hesabı açmanıza gerek yok, tek yapmanız gereken bir cep telefonuna sahip olmak. Teknolojinin gelişmesi sayesinde altının herkese açık hale geldiğini söyleyebiliriz” dedi.
Matthew Keane, Piyasanın artık merkez bankalara ve kurumsal yatırımcıların ve şirketlerin segmentine sınırlı olmadığı için, gelişmekte olan pazarlar adına en iyi seçenek olduğunu vurguladı.
ALTINA MERKEZ BANKALARININ YAKLAŞIMI
Bir sonraki oturumda, “Altına Merkez Bankalarının Yaklaşımı” başlığı ele alındı. Uzmanlar karar alma süreçleri üzerindeki para birimleri ve ticaret gerilimleri gibi faktörler üzerinde, fikir ve görüşlerini ortaya koydu.
Dubai Altın ve Mücevherat Grubu Başkan Yardımcısı Chando Seroya, “Kuyumcuların ve altın satıcılarının bugün karşı karşıya kaldığı ana zorluklar, külçe talebinde göze çarpmayan bir düşüş ve bunun uluslararası piyasadaki yüksek arzından kaynaklanıyor. Ancak, sektör şu an altın harcamalarını boş zaman harcamalarında ilk seçenek olarak konumlandırmaya odaklanıyor ”ifadelerini kullandı.
Emarat Al Youm