​2 milyon gösterici Sudan Genelkurmayı önünde toplandı

Hartum’da Sudan ordusunun karargahı önünde bir milyondan fazla insan toplanarak gösteri düzenledi.  Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir’in görevden alınmasından 1 hafta sonra toplanan halkın talebi, eski rejimi ve sembollerini tasfiye etmek için hızlı hareket edilmesi ve sivil bir yönetim oluşturularak yasal meclisin ve sivil başkanlığın bir an önce hayata geçirilmesi.

Sudan ordusu, bir milyondan fazla kişinin Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay karargahı önünde toplanarak halkın sürekli orduyu göreve çağırmasının ardından, 11 Nisan’da Cumhurbaşkanı Beşir’i görevinden azletti.

Dün sabahtan bu yana, genelkurmay karargahı önünde yeniden toplanmaya başlayan kalabalık arasında “profesyonel insanlar, öğrenciler, memurlar ve işçiler” de yer alıyor. Her birinin elinde eski rejiminin izlerinin tamamen silinmesi ve yönetimin sivillere teslim edilmesini isteyen pankartlar var.

Protestocuları desteklemek, halkın taleplerini hızlandırmak ve Geçici Askeri Konsey’e baskı yapmak için alana gelen 39 yaşındaki bir ev hanımı olan Ahlam Abdulaziz, “Ben mutluyum. Beşir yönetime geldiğinde ben dokuz yaşındaydım. Ömrüm onun dikta rejimiyle geçti” dedi ve ekledi: “Ne güzel bir hafta! Tam bir haftadır nefret ettiğimiz Beşir yok.”

5 çocuk babası 50’li yaşlardaki Ahmed Musa ise çocuklarının gösterilere katılmasından dolayı iftihar duyduğunu ifade ederek, “Gurur duyuyorum çünkü çocuklarımı Sudan’ı sevmek için büyüttüm, onlar bizim otuz yıl boyunca yapamadıklarımızı yaptılar” şeklinde konuştu.

Şarkul Avsat