​Sudan’da protestocular sivil bir hükümet için baskıya devam ediyor

Sudan’da binlerce protestocu, bugün Askeri Geçiş Konseyi’ne hükümet ve yönetimin sivillere bırakılması yönünde baskı yapmak için Hartum’da Sudan Genelkurmay Başkanlığı karargâhına yakın bir bölgede bir araya gelerek gösteri düzenledi.

4 ay önce başlayan protestoların ardında dün oturma eyleminin yapıldığı alana açılan yollar, protestocularla doldu taştı. Aktivistler, Abdulfettah el-Burhan’ın liderlik ettiği Askeri Geçiş Konseyi’ne baskı yapmak için protestoculara sosyal medya platformları üzerinden çağrıda bulundu. Göstericiler gece boyunca ‘Yönetim Sivillerindir” şeklinde sloganlar attı.

Protestolar, hükümetin ekmek fiyatlarını 3 katına çıkarmasına karşılık 19 Aralık 2018’de başlamıştı. Ancak hızlı bir şekilde ülke genelinde Ömer el- Beşir yönetimine karşı yürüyüşlere dönüştü. Beşir’in görevden alınmasının ardından protestocular, başta Askeri Geçiş Konseyi’ne başkanlık eden Sudan Savunma Bakanı Korgeneral Avad bin Avf olmak üzere çok sayıda Beşir yanlısı isme karşı gösteriler düzenledi.

Avad bin Avf, 24 saatten kısa bir süre içerisinde istifa ederek yerine Abdulfettah el-Burhan geldi. Burhan, Beşir rejiminin ‘kökünü kazıma’ ve gece sokağa çıkma yasağını kaldırma vaatlerinde bulunarak protestocuları ikna etmeye çalışıyor.

Şarkul Avsat