“İktidarı sivillere devretme konusunda kararlıyız”

Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan, binlerce göstericinin taleplerine cevap olarak, iktidarı sivillere devretme konusunda kararlı oldukları belirtti.

Devlet televizyonuna röportaj veren el-Burhan, siyasi güçlerin bir hükümet üzerinde anlaşmaya varması halinde, konseyin iktidarı derhal devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

El-Burhan, “Askeri Geçiş Konseyi iktidarı bir sivil hükümete hemen devretmeye hazır ancak ülkede iktidarın devredileceği geçici geçiş dönemi için doğru seçimin iki yıl olduğuna inanıyor. Yine de eğer siyasi güçler bir hükümet üzerinde anlaşmaya varırsa, iktidarı onlara yarın teslim edebiliriz” diye konuştu.

Askeri Geçiş Konseyi’nin iktidarda kalmakta gözü olmadığını dile getiren el-Burhan, “Teknokrat bir hükümet olmasını tercih ediyoruz” dedi.

ABD’den, Sudan’ın isminin terörizme sponsor olan ülkeler listesinden kaldırılmasını isteyeceklerini dile getiren el-Burhan, bu konuda bir komitenin kurulduğunu ve Sudan’ın bu listeden silinmesi konusunda ABD’li yetkililerle görüşmek üzere Washington’a gitmeye hazırlandıklarını belirtti.

Eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ve bazı üst düzey yetkililerin Kobar Cezaevi’nde olduğunu dile getiren el-Burhan, tüm siyasi mahkumların serbest bırakıldığını bilgisini de verdi.

Şarkul Avsat