İran’da Haşdi Şabi’nin Ahvaz’a girişi tartışma yarattı

İran Devrim Muhafızları, Iraklı Haşdi Şabi milislerinin Ahvaz gibi selden etkilenen batı bölgelerine girişine yönelik İran milletvekillerinin eleştirilerini reddetti.

Luristan Eyaleti’nde Fatimiyyun milislerinin konuşlandığına ilişkin haberlerin üzerinden birkaç gün geçmişken, Iraklı Haşdi Şabi gruplarının Mehran ve Şelamice sınır kapılarından İran’ın güneybatısına girdi.

İran hükümeti konuya ilişkin suskunluğunu korurken, hükümet ve Meclis onayı olmadan yabancı birliklerin sel bölgesindeki varlığına ilişkin milletvekillerinin eleştirileri genişlerken, İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Rıza Tangsiri, Haşdi Şabi milislerinin bölgedeki varlığını savundu.

MİLLETVEKİLLERİNDEN TEPKİLER

İran parlamentosundan iki milletvekili, Kudüs Güçleri’ne yakın Şii Haşdi Şabi ile Fatimiyyun milislerinin Meclis ve hükümetin izni olmadan sel bölgesindeki varlığını eleştirerek, bunun İran anayasasını görmezden gelmek olduğunu ifade etti.

Reformist Emel Bloğu üyesi Senendec Milletvekili Abdulkerim Hüseyinzade ve Şiraz Milletvekili Behram Parsayi, sosyal medya hesaplarından Suriye ve Irak’taki Şii milis güçlerin sel bölgelerine girişine izin verilmesini eleştirdi.

Hüseyinzade, “Devrim Muhafızları ve İran Ordusu’nun yeteri kadar askeri gücü yok mu? İran halkı selzedelere yardıma davet edildi ve kimse gitmedi mi? Madem Haşdi Şabi ve Fatımiyyun güçlerine ihtiyaç vardı, neden Meclis ve hükümetten habersiz gerçekleşti? 125. ve 146. maddelere riayet edilmemiştir. Hem ulusal birlik hem Anayasa görmezden gelinmiştir” ifadeleriyle eleştiride bulundu.

Behram Parsayi ise İran sınırına saygı çağrısında bulunarak, “Eğer askeri açıdan ülkede konumlanmışlarsa Anayasa’nın 146. maddesinin, yardım etmek amacıyla ülkede faaliyet göstermek istiyorlarsa 125. maddesinin ihlalidir. Bu ancak Meclis’in onaylamasından sonra Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla gerçekleşebilir” şeklinde tepki gösterdi.

Emel bloğu üyesi milletvekili Şahabettin Bimegdar ise, Haşdi Şabi’nin varlığı ve yardım sağlama kapasitesi ile ilgili öne sürülen nedenlere ilişkin şüpheler olduğunu dile getirerek, milislerin varlığına yönelik tartışmaların ülkenin çıkarlarına hizmet etmediğini belirtti.

Bimegdar, iki ülkenin sınırları arasında Haşdi Şabi gibi milislerin hareket etmesinin oluşturduğu güvenlik endişelerine de dikkat çekti.

“ABD’Lİ, FRANSIZ VE AVRUPALI GÜÇLERİNİN VARLIĞINDAN KORKMALIYIZ”

İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Hüseyin Nakavi Hüseyni, “Biz bir zamanlar Irak’ı destekledik ve bugün de onların bizi desteklemesi gerekiyor. Iraklıların değil ABD’li, Fransız ve Avrupalı güçlerinin varlığından korkmalıyız” dedi.

AHVAZ MİLLETVEKİLİ YORUMDAN KAÇINDI

Ahvaz Milletvekili Ali Sari ise, Ahvaz’ın çeşitli bölgelerine konuşlanan Haşdi Şabi milislerinin elinde silah olup olmadığını doğrulamadığı gibi bunu reddetmekten de kaçındı.

“DİĞER ÜLKELERDEN BİRÇOK GÖNÜLLÜ GÜÇ GELDİ”

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahatpişe, Devrim Muhafızları’na yakın yabancı kuvvetler ve Haşdi Şabi milislerinin varlığına ilişkin iç sorumlulukları reddetti.

Haşdi Şabi’nin İran’a girişine yönelik eleştirileri yersiz bularak, bunun yasalara ve kararlara uygun olduğunu söyleyen Felahatpişe, İçişleri Bakanlığı standartlarına tabi olarak diğer ülkelerden gönüllü güçler geldiğine dikkat çekerek, bu güçlere girme izninin rejim tarafından verildiğini belirtti.

ÜLKE DIŞINDAKİ SOL MUHALİF PARTİLERDEN ORTAK BİLDİRİ

Ülke dışındaki dört sol muhalif parti ortak bir bildiri yayınlayarak, İran’da milislerin varlığını ‘endişe verici bir müdahale’ olarak nitelendirdi. Bildiride, bu milislerin varlığının sona ermesi de talep edildi.

Şarkul Avsat