Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nden protestoculara uyarı

Sudan’da Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı önünde oturma eylemlerini sürdüren protestocular, yönetimin sivil bir hükümete devredilmesi konusunda ısrar ederken, Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nde bulunan Güvenlik Komitesi, yolların kapatılması ve trafiğin engellenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi çatısı altında bulunan Güvenlik Komitesi, yolların kapatılması ile vatandaşlar ve ulaşım araçlarının kontrol edilmesi gibi bazı olumsuz ve kabul edilemez eylemlerde bulunan taraflar olduğunu belirtti.

“YOLLARI AÇIN” ÇAĞRISI

Güvenlik Komitesi tarafından yapılan açıklamada, başkentte temel ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan demiryolu ve karayolu gibi ulaşım trafiğinin engellenmeyerek, yolların derhal açılması çağrısında bulundu.

Komite,  Askeri Geçiş Konseyi’nin, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak için ekonomik ve siyasi yaşamı yürütme noktasındaki çabalarına vurguda bulundu.

Diğer taraftan, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri, devletin egemen görevlerini yerine getirecek sivil bir başkanlık konseyi kurulması yoluyla bir sonraki aşamada ülkeyi yönetmeye yönelik taleplerini dile getirdi.

Bu talepler, aynı zamanda yasama işlerini üstlenmek üzere geçici bir sivil yasama meclisinin kurulmasını ve ayrıca yürütme işlerini yerine getirecek küçük bir bakanlar kurulunu da içeriyor.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri, hedeflerine ulaşıncaya kadar Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı önünde kitlesel oturma eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Açıklamada, “Yönetimi sivillere teslim edene kadar mücadele edeceğimizi, askeri yönetim düşene kadar gösteri ve oturma eylemlerinin süreceğini ilan ediyoruz” denilerek, Askeri Geçiş Konseyi ile her türlü müzakerenin durdurulduğu ifade edildi.

Şarkul Avsat