​Suudi Arabistan internet hızında 60. sıraya yükseldi

Suudi Arabistan mobil internet hızında dünya çapında 60. sıraya ve sabit bağlantılarla yapılan internet hızındaki artış oranı yüzde 46’ya yükseldi. Mobil internet geçen yıla göre yüzde 366 iyileşme kaydetti. Bu adımlar, 4. Sanayi Devrimi döneminde fırsatları değerlendirmeyi, ekonomik sürdürülebilirliği, yaşam kalitesini artırabilmek için güçlü bir dijital yapı inşa etmeyi hedefleyen Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu hedefleri doğrultusunda atıldı.

İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından dün düzenlenen Dijital Altyapı Konferansı’nda,  dijital altyapının ekonomik etkisi ve Suudi Arabistan’ın dijital altyapının geliştirilmesindeki rolünün yanı sıra internet hızlarının kalitesi, hızları ve mobil iletişim şirketlerinin deneyimleri ele alındı.

5G teknolojilisini destekleyen gelişen dijital altyapının 20 bin yeni iş imkanı sağlaması, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSYH) 18.6 milyar dolar sağlaması ve 2030 yılına kadar da 8 milyar dolardan fazla endüstri yaratması hedefleniyor. Ayrıca bu teknoloji ile Riyad ve Yenbu’da akıllı şehirler kurulması, nesnelerin interneti, modern dijital teknolojiler alanında gelişmekte olan şirketlerdeki girişimcilere olanak sağlamayı amaçlayan yapay zekanın kullanılmasını hedefliyor.

İletişim ve Altyapı Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı Müsteşarı Mühendis  Abdullah el-Kanhal, “5G teknolojisi farklı endüstriler sağlayacağını göz önünde bulundurursak, 5G ağların uzun vadede ekonomik etkileri var. 2030 yılından önce 5.3 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor” dedi. El-Kanhal, fiber optik ağ ve yüksek hızda internet ağının temsil eden dijital altyapının dijital hükümete dönüşmeye imkan sağlayacağını ifade ederek, bu şekilde hizmetlerin vatandaşa ulaşacağını ve dijital ekonomi üzerindeki etkinin artırılmasının sağlanacağını söyledi.

El-Kanhal, Suudi Arabistan’ın 5G hizmetlerini sunmada lider bir ülke olduğunu belirterek, bölgede 5G teknolojisini destekleyen telekomünikasyon şirketlerinin kullandığı 100’den fazla baz istasyonunun bulunduğunu ifade etti.

Kanhal, 5G teknolojisinin 3G ve 4G gibi yıllar boyu devam edeceğini işaret ederek, bir ağın başka bir ağ ile değiştirilmesinin yıllar süreceğini söyledi. Ağ değişim sürecinin talebe göre belirlendiğini ifade eden el-Kanhal, telekomünikasyon şirketlerinin, hizmet sunumundan beklenen ekonomik getiriyi temel alarak ileri teknolojilere yatırım yapacaklarını kaydetti.

Bu bağlamda, fiber optik hizmetler, son altı yılda 1.3 milyon eve ulaştı. Bunun bir milyondan fazlası 2 yıldan daha az bir sürede kaydedildi. Bakanlık, 2020 sonuna kadar 3 buçuk milyon eve ulaşmayı, tüm vatandaşlara temel telekomünikasyon yüzde 100 oranında hizmet vermeyi, uzak bölgelerdeki 173 bin eve 4G hizmetini sunmayı, 3 bin bölgeye tam olarak internet hizmeti sağlamayı ve Suudi Arabistan’ın en uzak bölgelerindeki 555 bin eve internet sağlamayı hedefliyor.

Dijital Yapı Konferansı, dijital alanındaki deneyimlerin ve bilimsel deneyimlerin paylaşıldığı, bakanlığın gelecekteki teknolojileri destekleyebilecek güçlü bir altyapı oluşturma çabalarının bulunduğu ve çeşitli teknolojilerinin ele alındığı önemli bir platformdur.

Şarkul Avsat