Suriye’nin güneyinde uzlaşma sonrası suikastlar hız kazandı

Suriye’nin güneyinde geçtiğimiz Temmuz ayında muhalifler ve Rusya arasında varılan uzlaşma sonrası suikastlar artış gösterdi. Bu ay içerisinde 8 suikastın gerçekleştiği bölgede bulunan aktivistlere göre önceki kurbanların çoğu uzlaşma tarafları, rejim subayları ve İran militanlarını destekleyen kişiler.

Son suikast girişimi geçtiğimiz Pazar günü akşam saatlerinde Dera kırsalındaki Deal şehrinde gerçekleşirken, suikasta uğrayan Fadi eş-Şehadat ve Mezid el-Camus isimli kişilerin eski muhalif liderlerden olduğu biliniyor. Olay Ebu el-Nur el-Berdan ismi ile bilinen liderin öldürülmesinden birkaç saat sonra gerçekleşti.  Ebu el-Nur el-Berdan, Mu’tez Billah Ordusu eski komutanlarına (Özellikle de Ebu Murşid el-Berdan) yakın bir isim.

Dera’nın batı kırsalındaki yerel kaynaklar, Ebu Murşid el-Berdan ve ona yakın kişilerin Rus tarafı ile Dera’nın batı bölgesindeki uzlaşma anlaşmasının imzalanmasının ardından, kimliği belirsiz kişilerce suikasta maruz kaldığını belirtti. Ebu Murşid el-Berdan kendisine düzenlenen suikast girişiminden kurtulmayı başarırken, kendisine yakın olan isimler suikasta kurban gitti. Mu’tez Billah Ordusu’ndaki eski liderlerden biri, Tafas şehrinde bulunan evinin önünde suikasta uğradı.

Ebu Murşid el-Berdan, Rus tarafı ile uzlaşma anlaşmasını kabul eden ilk lider olarak bilinirken, son zamanlarda bölgedeki Rus tarafına yakın bir figür haline geldi. El-Berdan son dönemlerde Suriye Savunma Bakanı ve Suriye’deki ulusal güvenlik yetkilileri dâhil Suriye rejimini temsil eden kişilerle önemli toplantılar gerçekleştirdi.

Öte yandan, ülkenin güneyi Suriye rejimine, Hizbullah ve İran milislerine yakın isimlerin suikastlarına tanıklık ediyor. Dera’da kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen eylemlerde İran ve Hizbullah milislerinin liderleri hedef alınıyor. Dera’nın kuzeydoğusundaki Basra kentinde İranlı komutanlardan biri olan Ebu Huseyin dâhil pek çok isme suikast düzenlendi. Bu olaylardan daha önce Takas şehrinde İran ve Hizbullah’a yakın, bölgedeki gençleri milis saflarına çekmeye çalışan bir kişiye de suikast düzenlenmişti.

Şarkul Avsat