​Suudi Arabistan’da güvenlik güçlerini hedef alan kişi aranıyor

Suudi Arabistan istihbaratı tarafından aranan ve ülkenin doğusunda bulunan Katif şehrindeki mezhepsel farklılıkları fırsat bilip kaos yaratmayı hedefleyen Hüseyin bin Hasan Al Raba, 2015 yılında 47 kişi ile birlikte idam edilmiş Nemr el-Nemr ile bağlantılı isimler arasında yer alıyor. Al Raba, el-Nemr’in yakalanması ile Avamiye’de düzenlenen isyanlara da katıldı.

Kamera görüntülerinde Avamiye’de düzenlenen isyanlara katılan ve motosiklete binip elinde makineli tüfek ile sokaklarda dolaşan Hasan Al Raba, arkadaşları ile birlikte kendilerini izleyen güvenlik görevlilerine ateş açıyor. O dönem 20 yaşında olan Al-Raba, el-Nemr’in yakalanmasının ardından mezhepsel çekişmeyi arttırmak adına toplantılara katıldı. Suudi Arabistan’daki savcılar, Hüseyin bin Hasan Al Raba’yı terörist hücrelerin lideri olan 24 kişilik arananlar listesine ekledi.

Listedeki 13 kişi idam edilirken, olaylar sırasında Al Raba ve arkadaşları, güvenlik görevlileri ile yoldan geçen kimselere silahlı saldırı gerçekleştirerek kamu mallarını tahrip etti. Aralarında güvenlik görevlisi ve vatandaşların da bulunduğu 10 kişinin şehit edildiği saldırıyı, Al Raba’nın yanı sıra, Hüseyin Al Muslim, Muhammed Ala Nasır, Mustafa Al Derviş ve Abdullah Al Sarih (dün idam edilen) gerçekleştirdi.

Hüseyin bin Hasan Al Raba’nın Nemr el-Nemr ile her görüşmesinden sonra Katif şehrinde kaos patlak verdi. Görüşmelerde, ihtiyaç duydukları silahları alabilecekleri malzemenin yanı sıra, isyancıların güvenlik görevlileri için kullandığı molotof kokteylleri yapmasına yardımcı olacak araçları sağlama yollarının ele alındığı ifade edildi.

Üç yıl önce tutuklanarak Riyad’daki mahkemeye çıkarılan Hüseyin Al Raba, Avamiye’nin Zara mahallesindeki Nemr Camii’sinde bir kısmı dün idam edilen, bir kısmı da güvenlik çatışmalarında ölmüş arkadaşları dâhil el-Nemr ile namaz kıldıklarını kabul etmişti.

Suudi Arabistan hükümet rejimine karşı olan Al Raba, Avamiye’de gerçekleşen ayaklanmaların çoğuna katılan Al Raba, tutuklu bulunduğu hapishaneden kaçarak firar etmişti.

Şarkul Avsat