​Arap Koalisyonu: Çocukların silah altına alındığına ilişkin iddiaları araştırıyoruz

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, çocukların koalisyon saflarında silah altına alındığına ilişkin iddiaların araştırıldığını açıkladı.

Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki, Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın, 18 yaşın altındaki çocukların koalisyon üyesi herhangi bir ordunun saflarında savaştırıldığına dair iddiaları ciddiye alarak araştırdığını belirtti.

Arap Koalisyonu’nun, tüm üye devletlerden 18 yaşın altındaki çocukların koalisyon saflarında yer almasını yasakladığını aktaran el-Maliki, koalisyonun, İran’ın desteklediği Husi milislerince silah altına alınan 120 çocuğu kurtarma çabaları ile Marib şehrinde yürütülen savaştan kurtarılan bu çocukları Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi ile ortaklaşa rehabilite etme çalışmalarına dikkat çekti.

El-Maliki, Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın, Birleşmiş Milletler (BM) ile Yemen’deki silahlı çatışma alanlarındaki çocukları korumak amacıyla Çocuk Koruma Birimi’nin kurulmasını öngören bir ortaklık anlaşması imzaladığını söyledi.

BM ve insan hakları örgütleri tarafından hazırlanan raporlar ışığında, Husi milislerinin 23 binden fazla Yemenli çocuğu silah altına aldığını dile getiren el-Maliki, bunun uluslararası insancıl hukuk uyarınca savaş suçu sayıldığını belirtti.

Arap Koalisyonu’nun, uluslararası insancıl hukukun uygulanmasına olan bağlılığını ve koalisyon saflarına silahlı kuvvetlerin katılımıyla ilgili geleneksel kuralları olduğunu vurgulayan sözcü, uluslararası toplumun, Husi milislerin çocukları silah altına almaya devam etmesine karşı kesin ve caydırıcı bir duruş sergilemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Şarkul Avsat