BAE ile Çin arasındaki ilişkiler güçleniyor

Bu hafta, Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid, Çin’de düzenlenen Kuşak ve Yol Girişimin Zirvesi’ne katılmak üzere Pekin’e gitti. BAE ve Çin arasında var olan ilişkiler gün geçtikçe derinleşiyor.

Başkan Xi Jinping’in ekonomik politikasının ana fikri olan işbirliği, Çin, Güney ve Orta Asya ile Orta Doğu’yu Avrupa’ya bağlayacak kara ve deniz yoluyla küresel bir ticaret rotası oluşturmayı amaçlıyor.

Dünya Bankası’nın verilerine göre, bu ticaret rotası, Dünyanın GSYH’nın üçte birini, 10 kişiden 6’sı ve Dünyanın bilinen enerji kaynaklarının dörtte üçünü karşılayacak.

ÇİN, BAE’Yİ STRATEJİK ORTAK OLARAK GÖRÜYOR

Özellikle ABD ve Avrupa’nın eleştirdiği, Kuşak ve Yo girişiminin, Çin’in etkisinin gereğinden fazla yayılacağını, şeffaflıktan yoksun olacağını ve daha fakir ulusları karşılayamayacakları pahalı altyapı projeleriyle yükleyeceğini iddia ediliyor.

Şeyh Muhammed oturumları dinledikten sonra, “Enerji, teknoloji sektörlerinde birçok politik ve ekonomik anlaşma alanımız ve sağlam bir proje tabanımız var. Daha büyük bir işbirliği ve entegrasyon aşamasını başlatmak için güçlü bir siyasi irade. Çin ile örnek ilişkilerimiz var ve BAE’yi bölgedeki ana stratejik ortak olarak gören Çin liderliği var ” diye tweet attı.

İKİ ÜLKE ARASI TİCARET 58 MİLYON DOLAR OLACAK

Bu, Çin’in bölgeye yaptığı ihracatın yaklaşık olarak yüzde 60’ının BAE’den geçtiği anlamına geliyor. Bu ithalatın dörtte biri BAE vatandaşları için ve BAE’de yaklaşık olarak 2 bin şirket bulunuyor.

Aynı zamanda Çin, BAE’nin en büyük ikinci ticaret ortağı, iki ülke arasındaki ticaretin bu sene 58 milyon ABD doları olması bekleniyor.

Çin ile diplomatik ilişkiler kurulduktan sonra ilk defa, Mayıs 1990’da Şeyh Zayid, Çin’in ziyaret davetini kabul etti. Bu ziyaretin bir sonucu olarak, 1994 yılında Çin’in başkenti Pekin’de Arap dili ve İslam Çalışmaları için Zayid merkezi kuruldu. Son 12 Çin büyükelçisinden 11 bu merkezden mezun oldu.

Geçtiğimiz yıl The National’a konuşan Devlet Bakanı ve Abu Dabi Petrol Grup Şirketi CEO’su Dr Sultan el Jaber, BAE ile Çin arasındaki bağlantıların 35 yıllık diplomatik ilişkilerden çok daha eski olduğunu belirtti ve bu işbirliklerinin yapay zekâdan mobil applere kadar hemen hemen her alan da olduğunu dile getirdi.

The National