BM, Lübnan’dan Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını istedi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Özel Yetkili Lübnan Mahkemesi’nin ülkenin eski Başbakanı Refik Hariri ve arkadaşlarının suikastına bakan davada karara yaklaşılırken saldırılara karışanların da yargılanmasını talep etti. Bu açıklamasıyla uluslararası camianın dikkatini çeken Guterres Hizbullah’ın gelişmiş askeri yeteneği konusunda da uyarıda bulunarak Lübnan hükümeti ve ordusunu, Hizbullah’ın yalnızca siyasi, sivil bir partiye dönüşmesi için gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Söz konusu açıklamalar, BMGK’nın 1559 sayılı kararının uygulanmasına dair yayınlanan rapor doğrultusunda geldi.

Lübnan Özel Yetkili Mahkemesi’nin Hizbullah’ın suikasta karıştığı suçlamalarının gölgesinde yakın bir dönemde suikastla ilgili bir karar vermesi bekleniyor.

BMGK diplomatlarının Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalara göre ABD, BM Genel Koordinatörü Jan Kubis’in 1701 sayılı kararın uygulanmasıyla ilgili hazırladığı son rapordan memnun değil. Hizbullah başta olmak üzere Lübnanlı silahlı grupların silahlarını bırakmasına ilişkin Konsey toplantısına katılan bir diplomat, ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Cohen’in özellikle Hizbullah’a silah akışının sürdüğü bir dönemde raporun ele alınış biçimini ve UNIFIL’e verilen misyonda değişiklik yapılmamasını defalarca eleştirdiğini aktardı. BM kuvvetinin görev tanımını değiştirmeye ya da düzenlemeye çalışmamasını eleştirdiğini aktardı. Cohen’in UNIFIL’in çizdiği Mavi Hat’ta silahsızlanmanın yerine getirilmesini istediğini belirtti.

Şarkul Avsat