Sudan halkına “Oturma eylemine devam” çağrısı

Sudan’da Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı es-Sadık el-Mehdi, halkın talepleri karşılanıncaya kadar, Genelkurmay Başkanlığı karargâhı önündeki oturma eylemine devam edilmesi çağrısında bulundu. Mehdi, “Askeri Geçiş Konseyi ile anayasa ilanı üzerinde anlaşmaya varmak için çalışıyoruz” dedi.

Mehdi, gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Askeri Geçiş Konseyi’ni gerilimle değil, bilgelikle hareket etmeye çağırıyoruz. Konseyin rolümüze duyduğu saygıyı takdir ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mehdi, Ulusal Kongre ve müttefiklerinin yasadışı imtiyazlardan çıkarılması gerektiğini söyleyerek, eski rejim döneminde devlet mülklerinde yapılan özelleştirmelerin eski haline kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Mehdi, Sudan’ın derhal Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvurması gerektiğini ifade etti. UCM, görevden alınan eski Devlet Başkanı Ömer el- Beşir hakkında 2 defa uluslararası gözaltı kararnamesi çıkarmıştı. Mehdi, “Şu an, mahkemenin taleplerine yanıt vermek için herhangi bir engel yok. Derhal mahkemeye uyulmalı. Ayrıca Beşir’den sonra yönetime gelen Askeri Konseyin bu tutumla koordineli olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan Sudan’daki Askeri Konsey ve protestoculardan oluşan ortak komisyon, yönetimin sivillere devredilmesi konusunda ilk kez bir araya geldi. Bu haftanın başlarında, iki taraf bir sonraki aşama için bir yol haritası hazırlamak üzere ortak bir komite kurmaya karar vermişti.

Şarkul Avsat