Zarif’in Fox News röportajı tartışmalara neden oldu

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bugün ABD Başkanı Donald Trump’ın favori televizyon kanalı Fox News’de tartışmalara neden olan bir röportajı yapmaya hazırlanıyor.

Chris Wallace tarafından yapılması planlanan röportajla İran ile Trump yönetimi arasında bir iletişim kanalı açılması hedefleniyor. Trump geçen yıl İran’la varılan nükleer anlaşmadan çekilmiş ve yakın zamanda da Devrim Muhafızları’nı terör listesine dahil ederek Tahran’a yönelik yaptırımları artırmıştı. Bu durum gerilimi tırmandırmıştı.

Fox News, Zarif’le röportaj yapılacağını ilan ettikten sonra sosyal medyada, özellikle Cumhuriyetçiler tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Yapılan yorumlarda öncelikle böyle bir röportajın gerçekleştirilmesi eleştirildi. Ancak eleştiriler daha çok röportajı yapacak olan Chris Wallace üzerinde yoğunlaştı. Wallace, Cumhuriyetçi olmaktan ziyade Demokrat olmakla suçlandı.

Cumhuriyetçi olarak bilinen Wallace, Demokrat kanatla diyaloga açık olduğunu ve körü körüne Trump’a sadık olmadığını söylüyor. Wallace kısa bir süre önce saf bir Cumhuriyetçi olmadığı için televizyon idaresi tarafından ayrımcılığa maruz kaldığını duyurmuştu.

Ancak söz konusu haber kanalında tartışmaya neden olan ilk konuk Cevad Zarif değil. Kanal seçimlerde solcu milletvekili Bernie Sanders’ı da konuk etmiş ve başta Trump olmak üzere birçok kişinin eleştirisine maruz kalmıştı.

Trump kanalın sıkı bir takipçisi olarak biliniyor. Bazı kesimler Trump’ın siyasi görüşlerinin bu kanalda izlediği programlarla şekillendiğini savunuyor. İthamlardan biri de Trump’ın iç ve dış siyaset hakkında yazılan güvenlik ve siyasi raporları okumadığı yönünde. Yorumlardan birinde İran Dışişleri Bakanı’nın televizyon programında rejim propagandası yaparak ABD kamuoyunu etkileyebilecek olması var.

Fox News, ABD ile resmi ilişkisi bulunmayan düşman ülke temsilcilerinin kanala çağırılmasını yasaklayan Logan Yasası’na muhalef etmekle de suçlanıyor. Aynı yasa uyarınca Trump, eski Dışişleri Bakanı John Kerry ve Obama’nın dış ilişkilerden sorumlu bir yardımcısının görevinden ayrılmıştı. Ardından Zarif’le gizli olarak görüşüldüğü için eleştiriler yöneltmiş ve soruşturma açılmasını talep etmişti.

Fox News eleştiriler karşısında henüz resmi bir cevap vermedi. Bazıları bu programın İran’ın şahin kanat ile irtibata geçerek onları müzakere masasına oturtmaya çalışan Trump yönetiminin bir planı olabileceği görüşünde.

İsrail gazetesi Haaretz, cuma günü yayınladığı haberinde ABD’de 10 gün geçirecek olan Zarif’in rejimin değiştirilmesi pahasına da olsa İran’la karşılaşma isteğinde olan Trump’ın danışmanı John Bolton ve Netahyahu ile Tahran’ın istikametini değiştirmek isteyenler arasında bir yol bulmaya çalışacağını yazdı.

ABD medyası da Zarif’in ülkede 10 gün gibi uzun süre geçirecek olmasının İran’ın Trump yönetimine yeni teklifler sunacak olabileceği yönündeki iddialara destek verdi.

Ancak gelinen durum iki tarafı da müzakere masasına oturtacak seviyede değil. Özellikle Zarif’in tutsaklar konusuyla ABD kamuoyuna yönelik verdiği mesajlar dikkat çekici. Zarif daha önce de esir takasını gündeme getirmiş, ABD ise konunun belirli şartlar olmadan gündeme gelemeyeceğini duyurmuştu.

Şarkul Avsat