İran’da “Kim Milyoner Olmak İster” yarışması fetva ile yasaklandı

İran Radyo Televizyon Kurumu (IRIB), Şii din otoriteleri ve muhafazakârlardan gelen tepkiler sonrasında, İngiliz menşeli uluslararası bilgi yarışması “Who Wants to Be a Millionaire?” (Kim Milyoner Olmak İster) programının İran versiyonu olan “Barende Baş” (Kazanan Ol) yarışma programını geçici olarak yayından kaldırdı.

İran rejiminin 1 numaralı ismi olan “Devrim Rehberi” Ali Hamaney, söz konusu programların ülkeyi tehlikeye attığı konusunda uyarıda bulunarak, ülkenin cesaretlendirmek istediği “çalışkanlık ve üretim politikasına” zarar verdiğini söyledi.

Şii Din otoritesi (Taklid Mercii) Ayetullahuzma Nasır Mekarim Şirazi ise BBC’ye yaptığı açıklamada, programı “kumar” ve “şans oyunları” olarak nitelendirdi ve bu tür programların İslam hukukunda yasak olduğunu vurguladı.

Oyuncu Muhammed Rıza Golzar’ın sunduğu program, yarışmacılara 2 milyar İran riyali (yaklaşık 47 bin dolar) kazanma şansı veriyor.

“Kim Milyoner Olmak İster” benzeri bir program olan “Beş Yıldız” yetkilileri de Instagram sayfasından yayınladıkları bir açıklama bir hafta yayında olmayacaklarını duyurdu. Program sayfasından başka bir açıklama yapılmadı.

İran medyasında İngiliz menşeli “Yetenek Sizsiniz” programı da “Got Talent”  “Asre Cedid” adıyla IRIB TV3 kanalında yayınlanıyor.

Şarkul Avsat