​ABD, Müslüman Kardeşler’i terör örgütü olarak tanımaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Müslüman Kardeşler’i (İhvan) yabancı terör örgütü olarak tanımak için çalıştığı belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders konuya ilişkin açıklama yaparak, “Başkan, güvenlik danışmanları ve aynı endişeyi paylaşan bölge liderlerine danıştı ve Müslüman Kardeşler’i ‘terör örgütü’ olarak tanımlama planları yapıyor” dedi.

New York Times gazetesine göre, 9 Nisan tarihinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Beyaz Saray’ı ziyareti sonrasında gruba yaptırımlar uygulanmasının bir yolunu bulmak için Trump’ın güvenlik yetkilileri ve diplomatlara talimat verdiği belirtildi. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Trump ile gerçekleştirdiği toplantılarda, Müslüman Kardeşler’i terör örgütü olarak sınıflandırmaya davet ettiği aktarıldı.

ABD Başkanı’nın Mısırlı mevkidaşına olumlu tepki verdiği belirtilirken bunun “mantıklı olacağını” düşündüğü aktarıldı. Gazete, önerinin geçtiğimiz hafta yönetim içerisinde tartışmalara yol açtığını söyledi.

New York Times gazetesine göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu fikri destekliyor. Ancak bazı Pentagon görevlileri, ulusal güvenlik yetkilileri ve bazı diplomatlar, kararın etkisinin farklı sonuçlar doğuracağı gerekçesi ile bu adımın atılmamasını savunuyor. Bu konuda kaygısı olan taraflar gerekçe olarak, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi İhvan’a destek veren Türkiye gibi müttefik ülkelerle ilişkilerin zarar görmesini gösteriyor.

Mısır, eski ABD Başkanı Barack Obama’dan Müslüman Kardeşler’i terör örgütü olarak ilan etmesini talep etmişti ancak Obama yönetimi talebi yasal ve politik sebeplerle reddetmişti.

Şarkul Avsat