Otoriter rejimler internete karşı duvar örüyor

Rus makamları, yılbaşından bu yana bilgi ve internet alanında ulusal güvenlik ve bilgi güvenliği sağlamayı amaçlayan bir dizi yasayı kabul etti. Konuya ilişkin yorum yapan uzmanlar ve hukukçular, söz konusu kanunlar hakkında, ‘devletin, özellikle kamusal bir bilgi-sosyal platform rolüyle ilgili olarak internet üzerindeki hakimiyetini sürdürme girişimleri’ olduğu değerlendirmesinde bulundular. Bazıları bu yasaların, internet üzerinde geniş çaplı bir kontrol sağlayan Çin ve Suriye gibi diğer ülkelerin deneyimlerinin bir tekrarı olduğunu dile getiriyor.

Rus basını ve vatandaşların internetteki ve sosyal iletişim araçlarındaki haber faaliyeti, 29 Mart’ta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ‘yalan haberlerin ve devlet yetkilileri ve sembollerine yönelik hakaretler içeren haberlerin yasaklanmasına’ ilişkin yasaları imzalamasının ardından yeni bir aşamaya girdi. Kanun, güvenilir olmayan bilgilerin kamuya açık bilgi ve iletişim ağlarında yayınlanarak güvenilir olarak sunulmasını yasaklıyor.

Yalan bir haberin yayınlandığına tanık olunduğu takdirde, başsavcı veya onun denetleme kurulundaki temsilcisi, söz konusu haberin yayınlandığı sitenin kapatılmasını talep ediyor. Ayrıca kurum, sitenin yönetiminden haberi silmesini talep ediyor. Site yöneticileri haberi silmedikleri takdirde ise site, kurum tarafından yasaklanıyor. Eğer haberler vatandaşların sayfalarında yayınlanmış ise kurum, daha önce herhangi bir bildiride bulunmaksızın sayfayı engelleyebilir. Buna ek olarak yasa kapsamında, yayınlanan yanlış haberler için 30 ila 500 bin ruble arasında (460 ila yaklaşık 7 bin 750 dolar arasında) değişen bir ceza öngörülüyor.

Parlamentoda konuya ilişkin tartışmaların başlamasından bu yana ‘yalan haberlerin ve devlet yetkilileri ile sembollerine yönelik hakaretler içeren haberlerin yasaklanmasına’ ilişkin yasa tasarısı, bir eleştiri dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Medya temsilcileri bu tasarının kabul edilmesinin riskleri konusunda uyarılarda bulundu.

Şarkul Avsat