Sudan Askeri Geçiş Konseyi: Bugünden sonra kaosa izin verilmeyecek

Sudan Askeri Geçiş Konseyi, ülkenin siyasi geleceği konusunda muhalefetle yürütülen müzakerelere olan bağlılığı ile Sudan halkı için tatmin edici bir anlaşmaya varma konusundaki isteğini vurguladı.

Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Daklu, Hartum’daki Sudan Savunma Bakanlığı genel merkezinde yapılan basın toplantısı sırasında, bugünden sonra hiçbir kaosa izin verilmeyeceğini söyledi.

Daklu, “Biz tehdit etmiyoruz ama bugünden sonra hiçbir kaos veya ihlali kabul etmeyeceğiz. Yolların sürekli kapatılması ve vatandaşların hayatlarının sekteye uğratılmasını kabul etmiyoruz. Devletin prestijini korumak ve güvenliği sağlamak için çalışacağız” dedi.

Kamu malları ve vatandaşlara yönelik saldırılar yanı sıra bazı alanlarda vandalizm ve öldürme eylemlerinin meydana geldiğine dikkat çeken Daklu, Hartum’daki cumhurbaşkanlığı sarayı ve ordu karargahına girilmesi yönünde provokasyonlar olduğunu ifade etti.

Konseyin sosyal yapıyı korumak için çok fazla taviz verdiğini öne süren Daklu, göstericiler arasında bazı silahlı hareketlerin varlığına işaret etti.

Daklu, dün ülkenin dört bir yanında göstericilerle yaşanan çatışmalarda Sudan güvenlik güçlerinden 6 kişinin öldüğünü ve 16’sının ise yaralandığını söyledi.

Ülkeyi mevcut durumdan kurtarmaya yönelik müzakere etmeye hazır olduğunu söyleyen Daklu,  “Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile krize adil ve hızlı bir çözüm bulma isteğimizi teyit ediyoruz” dedi.

Diğer taraftan, Korgeneral Salah Abdulhalık, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ın ortak konseyin başkanlığını sivillerle birlikte üstleneceğini belirtti.

Ortak konsey konusunda Özgürlük ve Değişim Bildirgesi lideriyle anlaşmaya varılması halinde, Askeri Geçiş Konseyi’nin feshedilmesi planlanıyor.

Şarkul Avsat