“İsrail ile Filistin arasında barışa ulaşmak zor”

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, “Yüzyılın Anlaşması”nın açıklanmasının beklendiği şu sıralarda yaptığı açıklamada, “İsrail-Filistin barışına ulaşmak zor” ifadelerini kullandı.

DiCarlo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Ortadoğu’daki son duruma yönelik düzenlenen bir oturumunda, “Siyasi bir çözümün yokluğu, işgal altındaki Filistin topraklarındaki insani, ekonomik ve siyasi krizi ele alma çabalarını baltalıyor. Şiddet, yerleşim birimlerinin genişletilmesi, tek taraflı önlemler, güvenin yokluğu gibi durumlar adil ve kalıcı barışı zorlaştırıyor” dedi.

İSRAİL POLİTİKALARI DEĞERLENDİRMESİ

Genel Sekreter Yardımcısı açıklamasında, “İki devletli çözüm beklentisi İsrail’in bazı toprakları ilhak etme korkusunu değiştirmiyor” diyerek, statükonun taraflar arasındaki ilişkileri bozmaya yol açacağına dair korkularını dile getirdi.

DiCarlo tüm Filistinli grupları Gazze ve Batı Şeria’yı birleştirecek Filistin hükümeti altında toplanmaya çağırdı. Yetkili, İsrail seçim sonrasıyla ilgili olarak da Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yeni hükümeti oluşturmasının ardından BM’nin yeni hükümetle çalışmaya hızla başlayacağını açıkladı.

İsrail’in şu anda Batı Şeria’nın C Bölgesi’nde 2 bin 100 yerleşim birimi kurmayı planladığını söyleyen DiCarlo, başka bir birim için de 950 bina kurmak için teklif verdiğini belirterek “Burada yerleşimin yasal dayanağı yoktur ve uluslararası hukuka aykırıdır” dedi.

Şarkul Avsat