Maduro: Darbe girişimine karışan ‘küçük bir grubu’ mağlup ettik

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela Silahlı Kuvvetleri’nin kendisini devirmeye çalışan ‘küçük bir grubu’ mağlup ettiğini ifade etti.

Maduro, dün devlet televizyonunda yaptığı bir konuşmada, darbe teşebbüsünü bastırması, sadakati ve disiplinli davranışı nedeniyle Venezuela ordusuna teşekkür etti.

Nicholas Maduro, kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’yu kendisine karşı askeri darbe yapmakla suçladı.

“ASKERLER KANDIRILDI”

Darbeciler tarafından ele geçirilen 8 tankın geri alındığını söyleyen Maduro, “Çatışmanın olduğu Altamira bölgesine getirilen askerlerin yüzde 80’i kandırılmıştı. Onlara çeşitli operasyonların yapılacağını söylediler ancak Leopoldo Lopez ve Juan Guaido’nun orada olduğunu gördüklerinde kandırıldıklarını anladılar” diyerek, askerlerin kandırıldıklarını fark ettiklerinde, askeri araçları oradan çıkararak darbecilere destek vermediklerini belirtti.

Bu iş için özel 3 ulusal savcı atadığını dile getiren Maduro, “Onlar şu an bu olaya karışan herkesi sorguluyor ve soruşturmayı yürütüyorlar. Anayasa ve toplum huzurunu hedef almaktan yargılanacaklar” ifadelerini kullanarak, çatışmalarda ikisi ağır yaralı albay olmak üzere en az 5 askerin yaralandığı bilgisini de verdi.

“DARBE PLANI ABD VE KOLOMBİYA’DAN GELDİ”

Maduro, ayrıca darbe planının ABD ve Kolombiya’dan geldiğini de sözlerine ekledi.

Peru Dışişleri Bakanlığı, Latin Amerika ülkelerinin çoğunu içeren Lima Grubu’nun, Venezuela’daki krizi görüşmek üzere Cuma günü Peru’nun başkenti Lima’da acil bir toplantı yapacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Maduro’nun ülkeyi terketme kararı aldığını fakat Ruslar tarafından bundan vazgeçirildiğini savundu.

CNN’e konuşan Pompeo, Maduro’nun kısa bir zaman önce ülkeyi terkederek Küba’ya gitmeyi planladığını dile getirerek, “Ruslar devreye girerek Maduro’yu bu kararından vazgeçirdi” ifadelerini kullandı.

Pompeo ayrıca, “Kübalılara bu suçluyu korumasının kabul edilemez olduğunu söyledik” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise, Maduro’ya verdiği destek nedeniyle Küba’yı tehdit etti.

Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Eğer Küba askerleri ve milisleri, Venezuela anayasasını mahvetme ve ölümlere sebep olma amacı güden tüm askeri ve diğer operasyonlarını derhal sonlandırmazsa, en üst düzeyde yaptırımlarla birlikte tam ve kapsamlı bir ambargo Küba adasına uygulanacaktır. Umarım tüm Kübalı askerler derhal ve barışçıl bir şekilde kendi adalarına dönerler” ifadelerini kullandı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ise Pompeo’nun bu iddialarına yanıt vererek, “Yalan haberler, desteklediğin darbenin başarısızlığını kabul etmenin kötü bir yoludur” dedi.

Şarkul Avsat