Suudi Arabistan’ın toplam geliri, 2019’un ilk çeyreğinde 65,46 milyar dolara ulaştı

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed Abdullah el-Cedan, 2019 yılının ilk çeyreğine ilişkin genel bütçe raporunu açıkladı.

El-Cedan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz hükümetinin  ekonomik çeşitlilik ve finansal sürdürülebilirlik amaçlı reformları uygulama konusunda devam eden çabaların sonucunun genel bütçedeki verilere olumlu yansıdığını söyledi.

Maliye Bakanı, raporda, hükümetin şeffaflık ve finansal açıklık konusundaki taahhüdünün yanı sıra mali denge programının amaçlarına ulaşma yolunda ilerlediğini yansıtan birçok gösterge bulunduğu aktardı.

Bakan el-Cedan, Suudi Arabistan toplam bütçe gelirlerinin, 2019’un ilk çeyreğinde 245.406 milyar riyale (65,46 dolar) ulaşarak, geçen yılın aynı dönemindeki 166.263 milyar riyale kıyasla yüzde 48 artış gösterdiğini açıkladı.

El-Cedan, petrol dışı gelirlerin 76.319 milyar riyal olduğu bilgisini vererek, 2018’in ilk çeyreğinde elde edilen 52.316 milyar riyal ile karşılaştırıldığında yüzde 46’lık bir artış görüldüğüne işaret etti.

Bakan Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada,  petrol gelirlerinin ise, geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde görülen 113.347 milyar riyal ile karşılaştırıldığında yüzde 48 artış ile 169.087 milyar riyale ulaştığını belirtti.

Toplam harcamanın, ilk çeyrekte 217,57 milyar ile bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8 arttığını kaydeden Bakan, kamu borcunun 2019 yılının ilk çeyreğinin sonunda 610.648 milyar riyal seviyesine ulaştığını da ifade etti.

2019 bütçesinde mali hedeflere ulaşılmasını beklediklerini kaydeden Maliye Bakanı, sosyal koruma harcamalarının artmasının yanı sıra vizyon gerçekleştirme ve özel sektör gelişim programlarına yapılan harcamaların artmasının beklendiğini söyledi. Bakan ayrıca, eğitim, sağlık, sosyal gelişim, Vatandaş Hesabı, sosyal güvenlik yardımları, geçim masrafları ve öğrenci ödüllerinin öncelikli olduğu bilgisini verdi.

Maliye Bakanı, finansal performansın istikrar ve iyileştirilmesinin, kısa ve orta vadede kapsamlı ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin temel bir dayanağı olduğunu, bunun da 2030 Vizyonu’nun ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat