Andrew W. Lo yazdı: Uyarlanabilir Piyasalar

Amerikalıların yarısının borsa da parası var ancak ekonomistler, yatırımcıların ve pazarların rasyonel ve verimli olup olmadığı, modern finansal teorinin varsaydığı gibi, davranışsal ekonomistlerin inandığı gibi irrasyonel ve verimsiz olduğu konusunda hemfikir olamıyorlar.

Tartışma, ekonomideki en büyüklerden biri ve yatırım yönetimi ve finansal düzenlemelerin değeri ya da boşluğu cevabını havada bırakıyor. Kitap hakkında Princeton Üniversitesi’nin İnternet sayfasında yer alan bir yorumda, “Bu çığır açan kitapta Andrew Lo, tartışmayı rasyonalite ve mantıksızlığın bir arada yaşadığı güçlü bir çerçeve ile dönüştürüyor” deniliyor.

EKONOMİDEKİ GERÇEKLER

Psikoloji, evrimsel biyoloji, sinirbilim, yapay zeka ve diğer alanlarda çizim yapan Adaptive Markets (uyarlanabilir Piyasalar), piyasa verimliliği teorisinin eksik olduğunu gösteriyor. Piyasalar dengesiz olduğunda, yatırımcılar içgüdüsel olarak tepki verir, başkalarının yararlanmaları için verimsizlik yaratır.

Lo’nun yeni paradigması, finansal evrimin davranışı ve pazarları düşünce hızında nasıl şekillendirdiğini açıklıyor. İstikrar ve kriz, kar ve zarar, inovasyon ve düzenleme arasındaki değişimlerle ortaya çıkan bir gerçek.

Arab News