Buteflika’nın kardeşi ve iki eski istihbarat şefi gözaltına alındı

Cezayir eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın kardeşi ve iki eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı gözaltına alındı.

Fransızca yayın yapan “Liberte” gazetesi ve En-Nehar televizyon kanalı da dâhil olmak üzere yerel basında çıkan haberlere göre eski Cumhurbaşkanı Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika ve eski istihbarat başkanları Muhammed Medin ile Beşir Tartag gözaltına alındı. Öte yandan Maliye Bakanı ve yolsuzluk suçlamasıyla hapsedilen bazı iş adamları, son 20 yılda özellikle eski Başbakan Ahmed Uyahya’nın biri 2006-2008 yılları arasında diğeri ise 2017-2019 tarihleri arasında olmak üzere iki ayrı hükümeti döneminde yasadışı olarak büyük krediler verildiğini doğruladılar.

Güvenlik kaynakları, “General Tevfik” olarak bilinen Muhammed Medin’in İç Güvenlik Servisi tarafından gözaltına alındığını açıkladı. Medin’e “istihbarat ajanlarını halk hareketine sızdırıp hareketi farklı yönlere çekmekle” suçlamasında bulunan Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, Medin’i en az iki kez hapis cezasıyla tehdit etmişti.

Bununla birlikte Özel televizyon kanalı “Port TV” dün, güvenlik biriminin eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Beşir Tartag’ı “yolsuzluk, kişisel çıkarları için görevini ve nüfuzunu kötüye kullanma” suçlamalarıyla gözaltına aldığını aktardı.

HALK VE ASKER ÇEKİŞMESİ

Cumhurbaşkanı Buteflika’nın Nisan ayı başlarındaki istifasından bu yana ülkede lider rolünü üstlenen Genelkurmay Başkanı Salih, halkın istememesine rağmen, geçici olarak atanan Cumhurbaşkanı Abdulkadir Bin Salih’in görevine devam etmesi konusunda ısrar ediyor.

2 buçuk aydır devam eden halk hareketinin başlıca taleplerinden biri, Buteflika yönetiminden hiç kimsenin yeni dönemde yer almaması. İşadamları ve üst düzey sivil yetkililerin yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmaları bu yolda atılan adımlar olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı danışmanı ve güvenlik birimleri arasındaki koordinasyondan sorumlu olan Beşir Tartag’ın görevine 5 Nisan’da son verilmişti. Hükümete bağlı haber ajansının Savunma Bakanlığı’ndan aktardığı bilgilere göre 2015 yılından bu yana faaliyette olan güvenlik birimleri, Milli Savunma Bakanlığı’nın himayesine geçti. Bu da artık İstihbarat Teşkilatı Bakanlığı’nın Genelkurmay Başkanı Salih’ın gözetimi altında olduğu anlamına geliyor. Gözlemciler bu durumu, Genelkurmay Başkanı’nın Buteflika yönetimine karşı önceki konuşmalarında dediği gibi “çeteyi iktidardan uzaklaştırması” nedeniyle, ülkenin fiili yöneticisi olarak iktidarını güçlendirme yolunda atılan bir adım olarak görüyorlar.

RAPOR TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Öte yandan Echorouk News tarafından Tartag’ın katıldığı eski bir toplantının raporu yayınlandı. Raporda eski istihbarat şefi Muhammed Medin’in, ordu yapısına zarar vermek ve halk hareketine bir darbe indirmek için kampanya başlatmak üzere Fransız istihbaratı üyeleriyle bir araya geldiği belirtiliyordu. Echorouk News’in haberine göre Tartag toplantıda hazır bulunuyordu. Ancak Medin, toplantıya katıldığına dair iddiaları reddederken Tartag konuya ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

2015 yılına kadar Savunma Bakanlığı yapan Tartag, eski Cumhurbaşkanı Buteflika tarafından danışman olarak atandı. Bu adım, Medin başkanlığındaki Askeri İstihbarat Servisi tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında, Tartag’ın çocukluk arkadaşı olan Enerji Bakanı Şekib Halil’e yolsuzluk suçlaması yapıldığı dönemde atıldı.

Öte yandan bir yargı kaynağı, “Koninav kardeşler” olarak bilinen 4 işadamının, Buteflika’nın cumhurbaşkanlığı döneminde (1999-2019) kardeşi Said Buteflika’nın talimatıyla dönemin Başbakanı Ahmed Uyahya sayesinde devlet bankasından yüklü miktarlarda krediler aldıklarını aktardı. Eski Cumhurbaşkanı Danışmanı Said Buteflika, her Cuma yapılan protesto gösterilerinde “Çete’nin başı” olarak nitelendiriliyordu.

Bununla birlikte Koninav kardeşler davasında mahkeme 4 kardeşin tüm mal varlıklarına el koyulması kararı aldı. Diğer yandan yolsuzluk suçlamasıyla halen gözaltında bulunan milyarder iş adamı Issad Rebrab, Koninav kardeşlerin aksine eski rejime karşıydı.

Yargı kaynağı, Maliye Bakanı Muhammed Lukal’ın, Uyahya’nın pek çok iş adamının herhangi bir teminat göstermeden aldıkları banka kredilerinden sorumlu olduğunu söylediğini kaydetti.

Lukal, geçtiğimiz hafta Cezayir Merkez Bankası Başkanı olduğu dönemde yapılan yolsuzluklarla ilgili soruşturma kapsamında ifade vermişti. Aynı şekilde eski Başbakan Uyahya da ifade verdi. Ancak herhangi bir suçlamada bulunulmadı.

Şarkul Avsat