Netanyahu mal varlığını açıklamayı reddediyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, mal varlığını açıklamamak için mahkeme masraflarını kendi finanse edeceğini açıkladı.

Netanyahu avukatı aracılığıyla servetini ve mal varlığının ayrıntılarını açıklamayı reddettiğini söyleyerek, kuzeni olan iş adamı Nathan Mileikowsky ve diğer zenginlerden, hakkında açılan yargı dosyalarını finanse etmek için istediği yardım talebini geri çektiğini ifade etti. Bu şekilde servetini kendi yollarıyla inceleyen ve 50 milyon doları olduğunu açıklayan savcılıkla çatışmaya neden olacak bir engeli kaldırdı.

Netanyahu son aylarda bu konu ile sıkça anılmaya başlandı. İlk olarak mahkemedeki savunması için 300 bin dolar değerinde fon verilmesini talep etti. Daha sonra Mileikowsky’den 2 milyon dolar isteyen Netanyahu, akrabasıyla hiçbir ticari ilişkide bulunmadığını söyledi. Gemi yapımı ve denizaltılarda kullanılan bir çelik üretim şirketinde Milikowski ile ortak olduğu ortaya çıktı ve 600 bin doları geçmeyen bir pay aldığını ve daha sonra bu hisseleri 4.3 milyon dolara sattığını söyledi. Para Otoritesi ve devlet tahvili bu şirketin işlerini incelemeye başladı ve 2009 yılında başbakan seçilmesinden sonra serveti hakkında yanlış beyanlarda bulunduğunu ortaya çıkardı.

Netanyahu’nun yargılanma yolunda bir başarı elde ettiği söylenebilir. Çünkü savcılık, Alman firması ve İsrail ordusunda yüz milyonlarca dolar olduğu tahmin edilen büyük rüşvetler hakkındaki 3000 sayılı dosya ile ilgili kişilere karşı ‘tanık kral” olarak kabul edilen işadamı Mickey Gnor ile yapılan anlaşmayı iptal etti.

Gnor, bu anlaşmalarda arabulucuydu ve araştırma zorlayıcı kanıt olarak kabul edilen bilgiler vardı. Fakat aniden geri çekildi ve mahkemede sessiz kaldı. Bu da mahkemenin kendisini ‘düşman tanık’ ilan etmesine neden oldu. Her ne kadar polis bu geri çekilmenin mahkemede davaya zarar vermeyeceğini iddia etse de sanığın avukatları dosyanın kapatılacağını ve kişilerin suçlama olmadan serbest bırakılacağını umuyor.

Şarkul Avsat