Sudanlı muhalifler ‘sivil itaatsizlik ve genel grev’ tehdidinde bulundu

Sudan devrimine öncülük eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, iktidarı sivillere devretmekte birtakım zorluklar çıkardığı Askeri Geçiş Konseyi’ni, ‘genel bir sivil itaatsizlik ortamı yaratmak ve siyasi greve gitmekle’ tehdit etti.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri liderlerinden Halid Ömer Yusuf, dün düzenlediği basın toplantısında, Askeri Geçiş Konseyi’nin devrim önderliği tarafından kendisine sunulan anayasal belgeye verdiği cevabın, geçici iktidar organlarının yetkilerini belirleme meselesini görmezden geldiğini ve konuyla ilgili olmayan şekli meselelere takıldığını açıkladı.

Askeri Geçiş Konseyi, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri tarafından üç yönetim düzeyine ilişkin kendisine sunulan anayasal belgeye önceki gün yazılı bir cevap verdi. Konseyin bu cevabı, devrim önderliği tarafından ‘iktidarın sivil bir hükümete devredilmesi sürecini uzatma ve erteleme girişimi olarak’ değerlendirildi. Yusuf, ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendirdiği konseyin verdiği cevaba karşılık, ‘oturma eyleminin devamlılığını ve bu eylemin ülke genelinde bir sivil itaatsizliğe dönüştürülmesini’ içeren yeni protestolar düzenlemekle tehdit etti.

Ülkenin içinde bulunduğu tehlikeli durum hakkında uyarılarda bulunan Yusuf, “Durumun ciddiyetini hissediyoruz. Ülkede kırılgan bir güvenlik durumu ve ekonomik kriz hakim. Bütün bunların sorumlusu Askeri Geçiş Konseyi’dir. Konsey tarafından teşebbüs edilen uzatmalara dahil olmadan bu zorlukların üstesinden gelmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat