Eski ABD yetkilileri: ABD, Orta Doğu’da kalmalı

ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen SALT konferansındaki Orta Doğu’da ilerleme kaydetme yeteneği oturumuna katılan katılımcılar, terörü ortadan kaldırarak demokrasiye ulaşmış devlet inşa etmek için ABD’nin uzun vadede bölgede kalmasının önemine değindi.

Oturumda, Irak ve Afganistan’ın yanı sıra ABD ve İran arasında artan gerilimin üzerine odaklanılarak, Washington’un rolü ve anlaşmazlıkların çözümünde nasıl etkili bir rol oynayabileceği ile ilgili sorular ortaya atıldı.

Tahran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik rolü üzerinde durulduğu oturumda, İran’ın Lübnan’da Hizbullah ve Yemen’deki Husi çıkarları göz önünde bulunduruldu.

ABD’nin eski Başkanı Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice açıklamasında, “Anlaşmadan çekildikten bir yıl sonra Tahran ile gergin bir pozisyondayız, bu büyük bir hata. Çünkü İranlılar nükleer emellere odaklanan bir anlaşmaya karar verdi. Evetanlaşma balistik füze testi yapmadı veya terörizmi desteklemedi sadece nükleere odaklandı. Ancak bu iyi bir iş yaptığımız anlamına gelmez, anlaşmadan çekilmek sözümüzü bıraktığımız anlamına gelir ve İran da yükümlülükleri ihlal edebilir” dedi.

Rica açıklamasına, “İran terörizme destek veriyor ve balistik füze test ediyor. Ruhani, İran’ın nükleer anlaşmadaki çıkarları korunmazsa 60 gün içinde zenginleştirilmiş uranyum seviyesini artıracaklarını duyurdu. ABD yönetimi yeni yaptırımlarla cevap verdi. Bu kriz ve artan gerilim ABD’nin amaçlarına hizmet etmiyor, savaş sesleri duyuyorum” şeklinde devam ederek bölgede nükleer silahlanma yarışına karşı uyarıda bulundu.

Şarkul Avsat