“Finansal destek Doğu Kudüs’ü başkent yapmaktan bizi vazgeçiremez”

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el- Maliki, ‘Yüzyılın Anlaşması’nın duyurulmasından birkaç hafta önce, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ile temaslarının hala tamamen kesik olduğunu söyledi.

Filistin sorunu ve İsrail’in işgali ettiği Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşim birimleri ile ilgili toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumuna katılmak üzere New York’u ziyaret eden el- Maliki Şarku’l Avsat’a demeç verdi.

El-Maliki, “İsrail medyasında, Trump tarafından açıklanması beklenen Yüzyılın Anlaşması hakkında söylentiler yer alıyor. Bu planın detayları hakkında bilgi sahibi değiliz. Sızan bilgiler ile de ilgilenmiyoruz çünkü doğru olmayabilirler” dedi.

“Doğu Kudüs’ün Filistin devletinin başkenti olarak var olmadığı bir planı kabul eden tek bir Filistinli bulamayacaklar” diyen el-Maliki, “ABD, finansal desteğin Filistinlileri Kudüs veya Filistin devletinden vazgeçmeleri yönünde ikna edeceğine inanıyorsa tamamen hata yapıyor” yorumunda bulundu.

ABD’yi iki devletli çözüm ilkesini yok ederek yeni bir durum dayatmakla suçlayan el-Maliki, Trump yönetimi tarafından, Kasım 2017’de Washington’daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ofisinin kapatılacağının açıklanmasından bu yana, ABD tarafıyla doğrudan ve dolaylı temasların tamamen kesildiğini tekrarladı.

Şarkul Avsat