Husiler, cinayet işlemeye devam ediyor

Geçen nisan ayında Sana’nın kuzey doğusundaki Savan mahallesinde Husilere ait bir deponun patlaması sonucu en az 15 çocuk ölmüştü. Ardından İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) Yemen’deki İran ajanı Husi gruba yönelik suçlamaları, İran ve bölgedeki ajanlarının sıkışmasına yol açtı.

Örgüt tarafından yayınlanan bildiride, askeri amaçlar için kullanılan depoda meydana gelen patlamanın, savaş yasalarının yükümlülüklerinin ihlali olduğu belirtildi. Örgüt’ün 9 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Husi deposunda hangi maddelerin saklandığının tespit edilemediği belirtildi. Husilerin yoğun nüfuslu bir bölgenin merkezindeki depoda, patlamaya neden olabilecek ne sakladığı merak konusu.

Yanıt ise patlamanın yaşandığı gün Koalisyon’dan geldi. Patlamanın, teröristlerin yerleşim bölgelerinde sakladığı silah ve mühimmattan kaynaklandığı belirtildi.

Yemen Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Hamza el-Kemali, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada sivillerin Husi saldırılarından korunması çağrısında bulundu. Açıklamada, Husilerin en üst düzeyde suç işlediğini belirten Bakan Yardımcısı şunları söyledi:

“Sivilleri bombaladılar ve suçu Koalisyon’a atmak için onları öldürdüler. Bir Arap deyişinde bu durum ‘Birini öldürüp cenazesine gitmek’ olarak ifade edilir.  Burada diyoruz ki Husiler, insanları öldürüyor ve siyasi olarak cenazelerine gidiyor.”

Araştırmacılar, patlamanın büyük bir zarara neden olduğu bilgisini verirken deponun yakınlarında bir el bombasının bulunduğunu söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü “Eğer Husiler, askeri amaçlar için sahada mühimmat ve yakıt gibi kaynaklar depoladıysa, savaş yasalarının yükümlülüklerini ihlal etmiş demektir” açıklamasında bulundu.

Şarkul Avsat