Kasbi: Sahve sembollerinin’ Karni’ye uyması ‘radikalizmin kaynağını kurutur

Suudi sanatçı Nasır el- Kasbi, bugün ‘Sahve sembollerinin’ hatalarından geri adım atması vaiz Dr. Aiz el-Karni’ye uymasının‘radikalizmin kaynağını kurutacağını’ söyledi.

Kasbi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Vaiz Dr. Aiz el- Karni’nin özrü zaman ve değer açısından oldukça önemli. Umuyoruz ki Karni’nin güçlü duruşu diğerlerine de önderlik eder. Sahve’nin sembol isimleri bugün insanlar tarafından hoşgörü ile karşılanmak için benzer bir özür beyanında bulunsa yavaş yavaş, radikalizm ve aşırılıkçılık kaynağı kuruyacak” ifadelerini kullandı.

‘Rotana Khaleji’ televizyon kanalında, ‘Livan’ isimli programa katılan Aiz el- Karni çeşitli ideolojik değerlendirmelerde bulunmuştu. Kitap, Sünnet ve İslami hoşgörüye aykırı olan ve insanlara sıkıntı veren kısıtlama ve yanlışlarımızdan dolayı Sahve adına Suudi Arabistan halkından özür diliyorum” ifadelerini kullanarak, Suudi halkından af dilemişti.

Karni, Sahve’nin görünüşe daha çok önem verme toplumu vesayeti altına alma ve dindar olan ve olmayan şeklinde bölmeleri gibi düştüğü hatalara değindi. Sahve’nin sıkı dindarlıkla insanlara mutluluk göstergelerini yasakladı. Hatta düğünlerde neşid (İslami çalgılar) yerine vaaz verilmesini sağladılar. Büyüyüp olgunlaştıktan sonra bu tuzakları keşfettiklerini ifade etti.

Kasbi, geçtiğimiz Salı günü paylaştığı tweette, “Tüm cesaretinle özür diliyorsun. Ancak özür dilemen yeterli değil, çünkü bedel çok daha ağır. Özrün samimi ancak, bu akımın içinden biri olarak ayrıntılı bir eleştiri kitabı hazırlaman gerek. Akımın kökeni, tüm sembol isimlerinin yetiştiği, yöntemleri, kulisleri ve planlarını açıklamalısın. Asıl cesaret budur, diğerleri medya malzemesi” ifadelerine yer verdi.

Bir günde 4 milyon kişinin söz konusu tweeti okuduğunu söyleyerek, Karni’nin insanlar üzerindeki etkisine işarette bulundu.

Şarkul Avsat