Carles Boix: Kavşaktaki demokratik kapitalizm

Carles Boix, Democratic Capitalism at the Crossroads kitabında son iki yüzyıl boyunca demokratik kapitalizm tarihini takip eden Carles Boix’in buraya nasıl geldiğimizi ve nereye gideceğimizi açıkladığını söylüyor.

  1. yüzyıl, hem serbest piyasalar hem de temsilci seçimler için yaygın olarak kullanılan popüler desteğiyle, sanayileşmiş Batı’da demokratik kapitalizmin zaferine tanık oldu. Bugün ise bu siyasi fikir birliği kutuplaşma ve gelir eşitsizliği tarafından parçalanmış gibi görünüyor.

“EŞİTSİZLİĞİ ANLATIYOR”

Princeton University Press web sitesinde bir incelemede şöyle diyor: “Boix, kapitalizmin üç tanım aşamasına bakar. Her biri kendine özgü siyasi zorlukları, üretim ve istihdamın yapısı ve demokrasi ile olan ilişkisi ile ayrı bir zamanda ve yerde ortaya çıkıyor.

Boix, fabrika sahiplerinin düşük ücretlerde vasıfsız işçi çalıştırdığı, yaygın eşitsizlik ve kısıtlayıcı bir seçim üyelik üreten 19. yüzyıl Manchester ile başlıyor. Daha sonra, modern montaj hattının icadı, işgücü talebini kalifiye mavi yakalı işçilere kaydığı 1900’lerin başında Detroit’i ele alıyor. Boix, artan ücretlerin, eşitsizliğin azaldığını ve genişleyen bir orta sınıfın demokratik kapitalizmin gelişmesini nasıl sağladığını gösteriyor.

Arab News