DEAŞ: Kadınlar Ramazan’da dışarı çıkmasın!

Mısır Fetva Kurumu’ndan (Daru’l İfta) yapılan açıklamada DEAŞ örgütü ve radikallerin yayınladığı Ramazan’la ilgili 10’dan fazla fetva tespit edildiği açıklandı. İmsakiye, süs, tütsü kullanımı ve kadının Ramazan’da gündüz saatlerinde dışarı çıkmamalarını kapsayan bu yasaklar, tartışmalara neden oldu.

Fetva Kurumu’ndaki bir yetkili, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Radikal kişi ve gruplar, yöntem olarak Resulullah’a (sav) en uzak yaklaşıma sahip olanlardır. O, alemlere bağışlanan bir rahmettir. Bize ne cinayet ve boğaz kesmeyi ne de yeryüzünde fesat çıkarmayı emretmek için gönderildi. Yaratılanlara şiddet uygulamayı da, konuşurken zulmetmeyi de emretmedi” ifadelerini kullandı.

KADINLARIN RAMAZAN’DA DIŞARI ÇIKMASI YASAK

Daru’l İfta’dan yapılan açıklamada, DEAŞ’ın örgüt üyelerinin çatışmalar sırasında oruç tutmasının yasaklandığına dair bir fetva yayınladığı ifade edildi. Bunun nedeninin orucun vücudu zorlaması, atalet ve yorgunluğa teslim olmayı teşvik etmesi olduğu belirtildi.

DEAŞ’ın getirdiği bir başka yasak ise kadınların Ramazan’da gündüz dışarı çıkması konusunda oldu. Örgüte göre bu yasak, kadınların dışarıda olmasının fitneye sebebiyet verebilecek olması. Dışarı çıkmak isteyen kadınların akşam namazından sonra mahremi ile birlikte çıkması gerektiği belirtildi. Ayrıca Ramazan Bayramı’ndan 10 gün önceki sürede Müslümanların sadece ibadetle meşgul olabilmesi için ticarethanelerin kapatılması gerektiğine dair bir fetva yayınlandığı ifade edildi.

ÖRGÜTÜ SEVMEYENLERİN ORUÇLARI GEÇERSİZ

Fetva Kurumu, bazı DEAŞ’lıların ‘örgütü sevmeyenlerin oruçlarının kabul olunmayacağı’ yönünde fetvalar çıkardığını belirtti. DEAŞ örgütü üyelerinden biri, örgüte katılmayanların oruçlarının batıl olduğuna dair garip bir fetva yayınladı. Garip fetvanın sahibi, oruçlu olduğunu kanıtlayan ancak örgüt üyesi olmayan kimsenin oruçlarının batıl olduğunu ve had uygulanabileceğini ifade etti.

Daru’l İfta, bazı radikal örgütlerin Ramazan imsakiyesini yasakladıklarını bildirdi. Mısır Müftüsü Dr. Şevki Allam, “İmsakiye olarak adlandırılan, oruç tutan kişinin şafaktan önce yeme içmeyi kesmesini sağlayan çizelgenin iftarda acele edip, sahuru geciktirme sünnetine aykırı olduğunu söylediler. Belirlenen imsak vaktinin sabah ezanından 15 dakika geç olduğunu iddia ederek bunun dönemin alimleri tarafından reddedilen eski bir bidat olduğunu ifade ettiler” dedi.

TÜTSÜ KOKUSU BOĞAZDAN GEÇERSE ORUÇ BOZULUR

Fetva Kurumu, süslemeler ve çoğunluğun asmayı adet edindiği Ramazan fenerlerinin bidat olduğunu ve İslam’da yeri olmadığına dair fetvalar yayınladıklarını, kullanılmaması gerektiğini söylediklerine işarette bulundu. Ayrıca Ramazan’da tütsü kokusunun da oruçlu kişinin boğazından geçmesi nedeniyle oruç bozan şeyler arasında olduğuna dair fetva çıkarıldığı belirtildi.

DARU’L İFTA’DAN ORUÇ SAATLERİ AÇIKLAMASI

Öte yandan Daru’l İfta’dan yapılan açıklamada, oruç saatlerinin Avrupa’daki birçok ülkede bulunan Müslümanlar arasında tartışmalara neden olmaya devam ettiği bildirildi. İngiltere gibi ülkelerde Müslümanlar 19 saat oruç tutarken, İsveç ve Norveç gibi İskandinav ülkelerinde günlük oruç süresinin 20 saati aştığı ifade edildi.

Açıklamada, “1982 yılında el- Ezher Vakfı daha önce bu konuda bir fetva çıkarmıştı. Fetvaya göre günün olağandışı uzun olduğu Avrupa’nın kuzeyindeki ülkelerde,  Müslümanlar şu iki durumdan birini seçebilir: Kur’an’ın indirildiği Mekke ve Medine gibi ülkelerde uygulanan itidalli imsakiyelere uymak veya kendilerine en yakın itidalli ülkeye göre oruç vakitlerini hesaplamak” ifadelerine yer verildi.

Şarkul Avsat