Uluslararası heyetler Güney Sudan’da

Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) ortak heyeti, Güney Sudan lideri Salva Kiir Mayardit ile geçiş öncesi sürecin uzatılması ve barışın güvence altına alınmasına yönelik düzenlemeleri görüştü.

Ortak heyet iki günlük ziyaret çerçevesinde dün Cuba’ya ulaşırken bölgesel ve uluslararası toplumun geçiş öncesi sürecin uzatılmasından sonra Güney Sudan’daki barışa destek verdiğini gösterecek.

Ortak heyette BM Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Pierre Lacroix, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komiseri Smil Chergy ve IGAD temsilcisi İsmail Weiss gibi isimler bulunuyor.

Lacroix, Güney Sudan lideri ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada BM’nin geçiş öncesi sürecinin uzatılmasının ardından ülkedeki barış operasyonunu desteklemeye hazır olduğunu belirterek “Biz buradaki gelişmelere bilfiil destek vermeye devam etmek istiyoruz. Alınan kararların tam bir şekilde uygulanmasına yönelik atılan adımların Güney Sudan için faydalı olacağına inanıyoruz” dedi. Güney Sudan’da Birleşik bir milli bir ordu kurulması ve eyaletlerin sayısı gibi askıda olan birçok mesele bulunduğuna işaret eden Lacroix,  yetkili tarafların bu meselelerin çözümü için gereken çabayı göstereceğinden emin olduğunu belirtti.

“BARIŞ ANLAŞMASI İÇİN GEREKEN ÇABAYI GÖSTERMEYE HAZIRIZ”

Öte yandan Güney Sudan Dışişleri Bakanı Nhial Deng Nhial hükümetin ülkedeki barış anlaşmasının uygulanması için gereken çabayı göstermeye hazır olduğunu belirtti. Nhial geçiş öncesi sürecin Kasım 2019’da sona ereceğini belirtti.

Lacroix barış anlaşmasının uygulanması sürecini bizzat görmek için yarın Güney Sudan’ın doğusundaki Jonglei gidecek ve ardından ülkeden ayrılacak.

Ülkedeki ateşkesi izlemekle görevli komisyon, taraflara güçlerini toplamaları çağrısında bulunurken güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasına yönelik yol haritası konusunda bir çalıştay düzenledi.

Komisyon Başkanı Desta Abeche Agino geçiş öncesi dönemde öncelik verilmesi gereken konuların başında güçlerin toplanması, asker sayımına başlanması, silahsızlanma, Birleşik bir milli ordu kurulması, ateşkese uyulması ve kadınlar ile çocuklara yönelik cinsel ihlallerin son bulması gibi meselelerin geldiğini ifade etti.

Agino ülkedeki taraflardan ateşkese tam bir şekilde uymaları ve özellikle de gerginliğin yüksek olduğu bölgelerde askerlerine hâkim olmalarını istedi. Öyle ki bu bölgelerde özellikle kadın ve çocuklar hakkında büyük ihlaller yaşanıyor. İzleme komisyonu üyeleri ve vatandaşların hareket özgürlüğünün öncelikli olduğunu belirten Agino ateşkesi izleme komitesi üyelerinin bazı bölgelere girmesinin engellendiğini belirtti.

Şarkul Avsat