Fransa: Suudi Arabistan, Yemen’de sivillere karşı silah kullanmıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransız Le Parisien gazetesine verdiği röportajda, ülkesinin Suudi Arabistan’a Yemen’deki sivillere karşı kullanılmak üzere silah ihraç ettiği iddialarını yalanladı. Fransız Bakan, Yemen hakkında konuşurken konunun karmaşıklığının dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

Independent Arabia’nın haberine göre, bu kirli savaşın, İran destekli güçlerin (Husiler) meşru hükümete karşı gerçekleştirdiği siyasi darbenin bir sonucu olduğunu belirten Le Drian aynı güçlerin Suudi Arabistan’a da saldırdığını vurguladı.

Söz konusu güçlere cevabın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderliğinde Arap Koalisyonu’nun kurularak verildiğini hatırlatan Le Drian, “Savaşta askeri yönden bir sorun yok. Suudi Arabistan ve BAE’den İran ve Husilerden birer arabulucuyla birlikte Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan ve destek verdiğimiz barış yoluna girmelerini de istedik” dedi.

Le Drian, Suudi Arabistan ve BAE’ye silahların Yemen savaşında kullanılabileceği uyarısına rağmen satış yapıldığına yönelik, hükümeti hedef alan eleştirilere de yanıt verdi:

“Suudi Arabistan ve BAE, Yemen meşru hükümetinin talebi üzerine 2015’in mart ayında kurdukları Arap Koalisyonu’yla başkent Sana ve ülkenin kuzeyinin büyük bir bölümünü kontrol eden isyancı Husiler ve İranlı müttefikleriyle savaşıyorlar. Çatışmalarda 10 binlerce ölüm yandı. 3 milyonun üzerinde kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.”

Şarkul Avsat